Śniadanie w ciągu tygodnia musi być zdecydowanie szybkie. Nie mam wtedy ochoty na eksperymentowanie w kuchni, zwłaszcza gdy włosy w nieładzie a makijaż nie zaczęty a trzeba się śpieszyć do pracy. Jednak weekend to całkowicie inna sprawa. W weekend powinien być czas na nieśpieszne "garowanie" od rana podczas którego można sobie przygotować na przykład takie pyszne jajko po florencku. Koniecznie przygotujcie sobie do niego te ANGIELSKIE MUFFINY, które można przygotować nawet kilka dni wcześniej i zamrozić po kilka.
JAJKA PO FLORENCKU
2 porcje
2 jajka
2 muffiny angielskie z TEGO przepisu
duża garść młodego, świeżego szpinaku
łyżeczka masła
sól
ocet
SOS HOLENDERSKI
2 żółtka (w temperaturze pokojowej)
50 g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Masło rozpuścić w rondelku. Żółtka razem z sokiem cytryny umieścić w misce i ubijać mikserem. Roztopione, gorące masło wlewać bardzo cienką strużką do ubijających się jajek. Gdy sos przyjmie konsystencję podobną do majonezu przestać go ubijać. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Sos podawać od razu, nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
Na patelni rozpuścić masło i wrzucić szpinak. Chwilę go poddusić na koniec doprawiając solą oraz pieprzem.
Jajka ugotować w koszulkach. W dużym garnku zagotować wodę z łyżką octu. Jajka pojedynczo wbijać do miseczki. Za pomocą łyżki zakręcić wodę w garnku tworząc wir. Powoli przelać jajko z miseczki do garnka z wodą pilnując aby wir kręcił się w garnku z niezbyt szybką prędkością. Jajko gotować około 4 minut.
Na talerzu ułożyć przekrojonego muffina angielskiego, można go wcześniej zgrilować. Następnie na nim ułożyć zblanszowany i odcedzony szpinak a na górze umieścić jajko w koszulce. Całość polać sosem holenderskim.
SMACZNEGO!!!
Najpierw widzę to przepyszne zdjęcie, później czytam pierwsze zdanie i myślę sobie,
OdpowiedzUsuńSiankoo jest naprawdę szybka, skoro TAKIE śniadania robi w środku tygodnia:)
Na szczęście dalsza część wstępu wszystko wyjaśnia;)
A już miałam na nauki się do Ciebie zapisywać;)))
Nie, nie takie śniadania tylko w weekend :)
UsuńFantastyczny pomysł na śniadanie...
OdpowiedzUsuńTakie sniadanko to jet to! Juz sie zrobilam glodna :)
OdpowiedzUsuńBoję się robić jajka w ten sposób...
OdpowiedzUsuńAle muffiny idealne w swej prostocie!
Zdjęcia takie, że ślinka cieknie, a moje uwielbienie do jajek po florencku wzrasta x 1000! :) Buziaki!
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu :)
UsuńDziękuje bardzo :)
OdpowiedzUsuńale piękne królewskie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńŚniadanie w moim typie, niesamowite są te Twoje kompozycje... :)
OdpowiedzUsuń