piątek, 11 kwietnia 2014

ORZECHOWA BABKA Z KAJMAKIEM I LUKREM Z ZIELONĄ HERBATĄ.

Tak za tydzień już święta. Śpieszę więc z wielkanocnymi przepisami, bo nim się obejrzę i będzie już po świętach. Na początek pyszna i wilgotna babka, a w kolejce czeka jeszcze jedna, 3 przepisy na serniki i jak się uda jeden na mazurek. Czekajcie więc cierpliwie, liczę że wszystko uda mi się opisać w miarę sprawnie. A teraz zapraszam na babkę orzechową, niezwykle smakowitą, która jest lepsza na następny dzień. 




ORZECHOWA BABKA Z KAJMAKIEM I LUKREM Z ZIELONĄ HERBATĄ
foremka o średnicy 16 cm

BABKA
100 g miękkiego masła
60 g drobnego cukru do wypieków
80 g kajmaku (ja użyłam takiego z dodatkiem soli morskiej)
3 jajka
125 g uprażonych, obranych i zmielonych orzechów laskowych
szczypta soli
50 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

LUKIER
1/2 białka
5 łyżek cukru pudru
1/3 łyżeczki zielonej herbaty Matcha
zmielone orzechy do posypania babki

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C a formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masło razem z cukrem umieścić w misce i utrzeć na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania do masy dodać kajmak oraz stopniowo dodawać żółtka, białka odkładając na później. Do oddzielnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Do masy maślano- jajecznej, cały czas ją ucierając, dodawać zmielone orzechy oraz mąkę z dodatkami. Na koniec ubić białka na bardzo sztywną pianę, którą dodawać w 3 częściach. Pierwszą część wymieszać szpatułką energicznie z ciastem, drugą delikatniej a ostatnią bardzo powoli, tylko do połączenia się białek z resztą składników. Ciasto przelać do wysmarowanej wcześniej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w foremce na około 30 minut, po tym czasie wyjąć z foremki i studzić na kratce. Gdy babka całkowicie ostygnie przygotować lukier ucierając jego składniki, polać nim babkę i posypać zmielonymi orzechami laskowymi.
SMACZNEGO!!!




7 komentarzy:

  1. no no to się nazywa babka !! Super połączenie :) Musi być pyszna ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! A gdzie kupujesz ta herbatkę? Już mam kilka przepisów zapisanych z tą herbatą właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam w Kuchniach Świata, ale myślę że przez neta też można znaleźć :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. wow! te orzechy do mnie przemawiają :) wpisuje na świąteczną listę

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie myślę o zbliżających się świętach, o najzwyklejszej babce, a u ciebie widzę takie cudo! wygląda pięknie i ten zielonkawy lukier ! :) piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP