sobota, 5 kwietnia 2014

TARTA Z ŁOSOSIEM I KOPERKIEM.

Dzisiaj choć pogoda za oknem nie dopisuje, polecam pyszną tartę w kolorach wiosennych. Z dodatkiem sałaty z winegretem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe a na zimno jako przystawka na imprezę. Obmyślając menu wielkanocne biorę je pod uwagę, może w tym roku zawita na naszym stole, ale jeszcze się nie zdecydowałam bo tysiące pomysłów kotłuje się w głowie i jakoś trudno mi ostatnio podjąć decyzję. Gdybyście szukali przepisów wielkanocnych to odsyłam do zakładki WIELKANOC, mam w planach powiększyć ich ilość w ciągu najbliższych dni o kilka nowych i ciekawych propozycji.



TARTA Z ŁOSOSIEM I KOPERKIEM
forma 12x35 cm

CIASTO
170 g mąki pszennej typ 550
60 g mąki pszennej razowej
120 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżka wody

NADZIENIE
1 cebula
200 g kwaśnej śmietany 12%
1 jajko
2 łyżeczki francuskiej musztardy
50 g żółtego sera np. Cheddar
100 g wędzonego łososia
pęczek koperku

olej
pieprz
sól
cytryna do podania

W misce umieścić mąki, zimne masło pokrojone w kostkę oraz sól. Za pomocą miksera lub ręcznie rozetrzeć masło z mąką do konsystencji piasku. Następnie wbić jajko i szybko wyrobić ciasto dodając w razie konieczności łyżkę lub dwie wody. Z ciasta uformować kulę którą zawinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na prostokąt trochę większy od formy po czym wylepić nim formę. Dno ciasta podziurkować widelcem a ciasto wstawić do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika. Gdy ten się nagrzeje formę z ciastem wyciągnąć z lodówki, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-30 minut, po 15 minutach papier razem z kulkami usunąć z ciasta aby to miało możliwość zrumienienia się.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na małej ilości oleju. W misce umieścić kwaśną śmietanę, jajko i musztardę, całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Na koniec dorzucić starty na tarce ser, uduszoną cebulę oraz posiekany drobno koperek. Nadzienie wylać na podpieczony spód a na wierzchu ułożyć pokrojone w paski plastry wędzonego łososia. Tartę z nadzieniem wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut aż nadzienie się zetnie i zrumieni. Tartę podawać na zimno lub ciepło skropioną sokiem z cytryny.
SMACZNEGO!!!





12 komentarzy:

  1. piękne zdjęcia, jak zwykle! :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo elegancka przystawka :):)
    Zapisujemy przepis!
    Serdeczności!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietna ! W sam raz w moje smaki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się że trafiłam :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. mm..pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam,... ta tarta musi być OBŁĘDNIE PYSZNA!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł! Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jem. Jem. Jem od Ciebie bez końca. Dawno nie zaglądałam więc najem się konkretnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś smacznego, częstuj się :)

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP