Udało mi się ostatnio zmajstrować nie dosyć że pyszną to jeszcze pięknie prezentującą się sałatkę. A wszystko to zasługa małych bratków które co roku grzecznie sobie rosły w ogródku, ale jakoś wcześniej nie wpadłam na to żeby je dorzucić do sałatki. Ostatnio jednak mnie olśniło i prezentuje Wam taką oto wiosenną sałatkę, która na pewno niezwykle będzie się prezentować na wielkanocnym stole.
Razem ze mną dania w ramach "Trzy po trzy", czyli trzech narzuconych składników przygotowały: MARTA, MOPS oraz PANNA MALWINA.
SAŁATKA WIOSENNA
opakowanie mieszanki sałat (około 250 g)
1 ser camembert
6 jajek przepiórczych
kilka pomidorków koktajlowych
2 garście kiełków rzodkiewki
garść pestek dyni
kilka jadalnych kwiatków
SOS MUSZTARDOWY
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy
1 1/2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Sałatę oraz kiełki opłukać i umieścić w naczyniu w którym sałatka będzie podawana. Krążek sera pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do sałatki. Jajka przepiórcze ugotować, ostudzić i po obraniu i przekrojeniu umieść w sałatce. Pomidorki koktajlowe przepołowić i również umieścić w misce z sałatką. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni uważając aby się nie przypaliły po czym posypać nimi sałatkę. W miseczce lub najlepiej w małym słoiku umieścić wszystkie składniki sosu po czym słoik zakręcić i energicznie wstrząsać do wymieszania się wszystkich składników. Sałatkę przed samym podaniem polać sosem oraz ozdobić jadalnymi kwiatami.
SMACZNEGO!!!
Jakich użyłaś kwiatków? One naprawdę są jadalne? Aż ciężko uwierzyć! :)
OdpowiedzUsuńSałatka super mocno wiosenna, kolorowa i przede wszystkim totalnie w moich smakach, mniam! :)
Pięna sałatka :) Wiosna na talerzu :)
OdpowiedzUsuńSałatka prezentuje się przepięknie, niczym obraz z galerii. Dziękuję za wspólne gotowanie ;)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda! i jaka wiosenna :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Przepiękna!
OdpowiedzUsuńWitam, jaki ser prócz camemberta pasowałby do tej sałatki? jakaś alternatywa?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.