Dzisiaj serwuje Wam kolejny przepis z rabarbarem. Mam nadzieje że nie macie już dość, ale to tak naprawdę pierwszy owoc którym można się zajadać po długim czasie zimowym, więc niezmiernie kusi przyrządzanie z nim ciast, drożdżówek i serników. Nieznudzonych tym rabarbarowym szałem zapraszam do zakładki RABARBAR, gdzie dużo rabarbarowych inspiracji. A tych znudzonych i całą resztę zapraszam na ucztę wirtualną z moim Miodowym rabarbarowym ciastem i z innymi rabarbarowymi propozycjami do : PANNY MALWINY, BARTKA, GIN, MARTYNOSI, JUSTINKI, ZUZI i MOPSA.
SMACZNEGO :)
SMACZNEGO :)
MIODOWE CIASTO Z RABARBAREM
korzystałam z przepisu BILLA GRANGERA
forma o średnicy 25 cm
125 g miękkiego masła
2 jajka
175 g mąki pszennej typ 550
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g miodu
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1 cytryny
1 łyżka mleka
200 g rabarbaru
3 łyżki brązowego cukru
jogurt grecki do podania
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W misce umieścić masło a następnie ubić je lekko. Do ubitego masła dodawać po kolei jajka cały czas masę ubijając. Następnie do ciasta dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, skórkę oraz sok z cytryny, miód a także mleko. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera po czym przelać do formy której spód wyłożyć papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć rabarbar pocięty na mniejsze części po czym górę posypać brązowym cukrem. Piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku do tak zwanego suchego patyczka. Ostygnięte ciasto podawać z jogurtem greckim.
SMACZNEGO!!!
Jakie piękne...:)
OdpowiedzUsuńO mniam, zdecydowanie propozycja do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńJa tam zarabarbarowana :) nadal :)
OdpowiedzUsuńFajne takie to ciach - pyk na szybko :)
I ładne zdjęcia :)
Ewelinko :)
Usuńciekawy wygląd ma! :)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho! akurat mam trochę rabarbaru do wykorzystania - może akurat zrobię, bo pysznie się zapowiada :) i te zdjęcia - cudowne!
OdpowiedzUsuńDziękuje Teenager za uznanie :)
UsuńWyglada na takie mieciutkie i puszyste, musialo byc super ;) No i oczywiscie piekne zdjecia :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia rewelacyjne! Wygląda mega apetycznie i zachęcająco.
OdpowiedzUsuńRobisz prześliczne zdjęcia:) Fajnie, że za sprawą akcji "wspólne gotowanie" mogłam natrafić na Twój blog. Od dziś będę go obserwować:) A ciasta miodowe z Mężem lubimy, oj lubimy.. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZuzanna a ja dzięki naszemu wspólnemu gotowaniu trafiłam do Ciebie :) Bardzo się cieszę że mój blog Ci się podoba :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWygląda ślicznie! W ogóle robisz piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Dzięki Justine :)
UsuńMiód i rabarbar, cudnie :)
OdpowiedzUsuńTak to zdecydowanie połączenie które gra ze sobą znakomicie :)
Usuńzabieram się za to ciacho, Michał mnie namówił, niepokoi mnie tylko temperatura piekarnika, czy aby na pewno tylko 80 st??? Pzdr
OdpowiedzUsuńTo pomyłka powinno być 180 stopni, już poprawione :) Pozdrawiam :)
UsuńTemperatura piekarnika 80 stopni??? Czy to nie pomyłka i nie powinno być 180 stopni?
OdpowiedzUsuńTak pomyłka, powinno być 180 stopni :) Pozdrawiam :)
Usuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń