niedziela, 11 maja 2014

ODWRACANE CIASTO Z RABARBAREM.

Rabarbar to zdecydowanie jedna z moich ulubionych oznak nadciągającego czasu w którym w kuchni zaczynają pojawiać się nowalijki. Patrząc na archiwalne wpisy które możecie znaleźć TU, stwierdzam że sezon rabarbarowy wykorzystuję w pełni. I w tym roku mam nadzieje że także mi się to uda. Rabarbarowy sezon na blogu zaczynam od tego ciasta, bo na naszym stole to różowe cudo przetworzone w niezliczone umilacze czasu gościło już nie raz. To moje drugie podejście do odwracanego ciasta z rabarbarem i choć za pierwszym razem smakowo wyszło bardzo dobre to za bardzo skarmelizowałam rabarbar, który rozpadł się całkowicie i kolor był nie do zaakceptowania. Więc drugie podejście do tego tematu musiało być, ale nie żałuję bo co może być przyjemniejsze od kubka kawy z kawałkiem ciasta z rabarbarem. 




ODWRACANE CIASTO Z RABARBAREM
patelnia lub forma o średnicy 23 cm

400 g rabarbaru
80 g drobnego cukru
skórka i sok z 1/2 cytryny
40 g masła

CIASTO
150 g cukru
3 jajka
2 łyżki ekstraktu z wanilii
150 g roztopionego i ostudzonego masła
60 g mąki pszennej razowej (dałam typu 2000)
200 g mąki pszennej typu 550
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka

Rabarbar umyć,  pokroić na około 5 cm kawałki i zasypać 80 g drobnego cukru. Na żeliwnej patelni typu skillet roztopić masło. Można także użyć jakiejkolwiek patelni którą można w całości wstawić do piekarnika lub na zwykłej patelni a do pieczenia wykorzystać tortownicę której dno należy wyłożyć papierem do pieczenia. Na roztopione masło wrzucić przygotowany wcześniej rabarbar oraz skórkę i sok z cytryny. Podsmażać na średnim ogniu około 5-10 minut uważając aby rabarbar się nie przypalił i nie rozpadł, ma być tylko trochę miękki a masło z cukrem i syropem z rabarbaru ma stworzyć syrop. W międzyczasie przygotować ciasto, w misce miksera umieścić jajka, cukier oraz ekstrakt z wanilii i ucierać do powstania puszystej i jasnej masy. W oddzielnej misce umieścić suche składniki czyli dwa rodzaje mąk, sól oraz proszek do pieczenia a mokre składniki, czyli roztopione i ostudzone masło połączyć razem z mlekiem. Do ubitej masy jajecznej dodawać po trochu na zmianę suche i płynne składniki cały czas mieszając. Gdy masa dokładnie się połączy wylać ją równomiernie na podsmażony wcześniej rabarbar. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C. Po upieczeniu zaczekać aż ciasto przestygnie po czym przykładając do góry nogami do patelni duży talerz lub paterę obrócić ją.
SMACZNEGO!!!



11 komentarzy:

  1. Anonimowy11 maja, 2014

    Wygląda świetnie, nie omieszkam kiedyś spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też bardzo lubię ten czas :). I twoja wiosenna kompozycja jest przepiękna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też lubię, kiedy w kuchni pojawia się rabarbar i szparagi przy okazji. Są cudowną zapowiedzią fantastycznych smaków, jakie pojawią się za jakiś czas; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Anulku maży mi się taki upside-down. A że w kwestii wypieków ufam Ci bezgranicznie, wracam po przepis jak tylko kupię jakieś godne łodygi :) xxx

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, wygląda po prostu bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy15 maja, 2014

    Mam pytanie dot. smażenia rabarbaru. Ile masła dodać, czy to jest masło z tej puli do ciasta czy coś dodatkowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już uzupełniłam, to było około 50 g masła dodatkowo. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  9. Anonimowy15 maja, 2014

    Dziękuję bardzo za wskazówkę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciasto wygląda obłędnie :D Uwielbiam rabarbar! :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP