Rabarbar to zdecydowanie jedna z moich ulubionych oznak nadciągającego czasu w którym w kuchni zaczynają pojawiać się nowalijki. Patrząc na archiwalne wpisy które możecie znaleźć TU, stwierdzam że sezon rabarbarowy wykorzystuję w pełni. I w tym roku mam nadzieje że także mi się to uda. Rabarbarowy sezon na blogu zaczynam od tego ciasta, bo na naszym stole to różowe cudo przetworzone w niezliczone umilacze czasu gościło już nie raz. To moje drugie podejście do odwracanego ciasta z rabarbarem i choć za pierwszym razem smakowo wyszło bardzo dobre to za bardzo skarmelizowałam rabarbar, który rozpadł się całkowicie i kolor był nie do zaakceptowania. Więc drugie podejście do tego tematu musiało być, ale nie żałuję bo co może być przyjemniejsze od kubka kawy z kawałkiem ciasta z rabarbarem.
ODWRACANE CIASTO Z RABARBAREM
patelnia lub forma o średnicy 23 cm
400 g rabarbaru
80 g drobnego cukru
skórka i sok z 1/2 cytryny
40 g masła
40 g masła
CIASTO
150 g cukru
3 jajka
2 łyżki ekstraktu z wanilii
150 g roztopionego i ostudzonego masła
60 g mąki pszennej razowej (dałam typu 2000)
200 g mąki pszennej typu 550
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka
Rabarbar umyć, pokroić na około 5 cm kawałki i zasypać 80 g drobnego cukru. Na żeliwnej patelni typu skillet roztopić masło. Można także użyć jakiejkolwiek patelni którą można w całości wstawić do piekarnika lub na zwykłej patelni a do pieczenia wykorzystać tortownicę której dno należy wyłożyć papierem do pieczenia. Na roztopione masło wrzucić przygotowany wcześniej rabarbar oraz skórkę i sok z cytryny. Podsmażać na średnim ogniu około 5-10 minut uważając aby rabarbar się nie przypalił i nie rozpadł, ma być tylko trochę miękki a masło z cukrem i syropem z rabarbaru ma stworzyć syrop. W międzyczasie przygotować ciasto, w misce miksera umieścić jajka, cukier oraz ekstrakt z wanilii i ucierać do powstania puszystej i jasnej masy. W oddzielnej misce umieścić suche składniki czyli dwa rodzaje mąk, sól oraz proszek do pieczenia a mokre składniki, czyli roztopione i ostudzone masło połączyć razem z mlekiem. Do ubitej masy jajecznej dodawać po trochu na zmianę suche i płynne składniki cały czas mieszając. Gdy masa dokładnie się połączy wylać ją równomiernie na podsmażony wcześniej rabarbar. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C. Po upieczeniu zaczekać aż ciasto przestygnie po czym przykładając do góry nogami do patelni duży talerz lub paterę obrócić ją.
SMACZNEGO!!!
Wygląda świetnie, nie omieszkam kiedyś spróbować:)
OdpowiedzUsuńpycha, zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię ten czas :). I twoja wiosenna kompozycja jest przepiękna!
OdpowiedzUsuńJa też lubię, kiedy w kuchni pojawia się rabarbar i szparagi przy okazji. Są cudowną zapowiedzią fantastycznych smaków, jakie pojawią się za jakiś czas; )
OdpowiedzUsuńAnulku maży mi się taki upside-down. A że w kwestii wypieków ufam Ci bezgranicznie, wracam po przepis jak tylko kupię jakieś godne łodygi :) xxx
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda po prostu bosko :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie dot. smażenia rabarbaru. Ile masła dodać, czy to jest masło z tej puli do ciasta czy coś dodatkowego?
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniłam, to było około 50 g masła dodatkowo. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDziękuję bardzo za wskazówkę:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda obłędnie :D Uwielbiam rabarbar! :)
OdpowiedzUsuń