Nareszcie zaczął się sezon na moje ulubione młode ziemniaczki, których już od jakiegoś czasu z niecierpliwością wypatrywałam na półkach warzywniaka. Jako rodowita Wielkopolanka pałam do nich wielką miłością w każdej postaci. Dlatego gdy tylko zobaczyłam jak uśmiechają się do mnie ze sklepowej półki nie mogłam się opanować i kupiłam ich wielką siatkę. Część zjadłam po prostu ugotowane ze szparagami z wody z bułką tartą, natomiast resztę przerobiłam na tę oto prostą i szybką sałatkę, w sam raz do weekendowego grilla.
SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW Z PIETRUSZKĄ I TUŃCZYKIEM
6 średnich młodych ziemniaków
1 1/2 pęczka natki pietruszki
SOS
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 fileciki anchois
łyżka kaparów
3 łyżki majonezu
pieprz
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. W blenderze umieścić wszystkie składniki sosu i zmiksować na gładką masę. Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokroić w plastry, dodać do nich drobno pokrojoną natkę pietruszki a następnie wszystko zalać sosem i dokładnie wymieszać. Następnie odstawić do "przegryzienia", po tym czasie w razie konieczności sałatkę posolić.
SMACZNEGO!!!
A u mnie jeszcze nie ma:(
OdpowiedzUsuńJadę do Ciebie na sałatkę!;))
Z przyjemnością wyróżniam Twojego bloga nagrodą Liebster. Więcej szczegółów u mnie - kulturakulinarna.wordpress.com
OdpowiedzUsuń