piątek, 30 maja 2014

TARTA Z BOTWINKĄ, KOZIM SEREM I TYMIANKIEM.

Zdecydowanie uwielbiam ten czas gdy z półki warzywniaka nęcąco zerkają rodzime nowalijki. Nie mogąc się wtedy opanować wracam z pełnym koszykiem nie do końca przewidzianych zakupów. Ale kto by się przejmował, tak pięknie się do mnie uśmiechały że nie mogłam ich nie przygarnąć. W moim wspomnianym wcześniej koszyku wylądowała między innymi botwinka, którą przerobiłam w ramach wspólnego gotowania na poniższą tartę. Razem ze mną w botwinkowy szał dzisiaj wpadły: PELA oraz ZUZIA.



TARTA Z BOTWINKĄ, KOZIM SEREM I TYMIANKIEM
forma o średnicy 23 cm

CIASTO
160 g mąki pszennej typ 550
70 g mąki pszennej razowej typ 2000
125 g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka ostrej papryki
3-4 łyżki zimnej wody

MASA
1 pęczek botwinki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
200 g kwaśnej śmietany 12%
2 jajka
1 czubata łyżka świeżego, posiekanego tymianku
100 g koziego sera
sól
pieprz

W misce umieścić  dwa rodzaje mąk, zimne masło pokrojone w kostkę, sól oraz paprykę. Za pomocą miksera lub ręcznie rozetrzeć masło w mące do uzyskania konsystencji piasku. Następnie wbić w nie żółtka i dolać wodę. Szybko wyrobić ciasto które zawinąć w folię spożywczą i na minimum 30 minut umieścić w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej i wylepić nim formę którą następnie na czas nagrzewania piekarnika umieścić w lodówce. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Botwinkę oraz czosnek posiekać drobno. Na patelni rozpuścić masło z olejem i wrzucić na nie czosnek oraz botwinkę, smażyć około 10 minut po czym odstawić. W misce przygotować masę jajeczną wrzucając do niej śmietanę, jajka, sól, pieprz oraz tymianek, wszystko dokładnie wymieszać. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika uprzednio dziurawiąc dość gęsto dno tarty widelcem. Piec około 20 minut aż spód się lekko zrumieni. Formę z ciastem wyjąć z piekarnika po czym umieścić w niej podsmażoną uprzednio botwinkę z czosnkiem, masę jajeczną a na wierzchu ułożyć porozrywany na mniejsze kawałki ser kozi. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec około 30-35 minut aż wierzch tarty się lekko zrumieni. Podawać lekko ciepłą.
SMACZNEGO!!!



11 komentarzy:

  1. Ojej jaka piękna! Uwielbiam botwinkę i bardzo chciałabym zjeść TĘ tartę:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda jak mnie odwiedzisz w Poznaniu to Ci zaserwuje :)

      Usuń
  2. Zrobię na pewno wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie, a jak smakuje?
    Rzadko piekę tarty (ze względu na niechęć do wyrabiania ciasta) i nie wpadłabym na pomysł takiego zestawu.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pelu, wszystkim nam bardzo smakowała, nawet tym którzy za kozim serem nie przepadają :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Aniu, Aniu, Aniu... Czarujesz. I nic mi po tym, że miałam swoją, bo Twoją wersję też bym jeszcze zmieściła. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgoś dziękuje bardzo :) chętnie bym się zamienił połową na Twoją :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Wierzch tej tarty wygląda ślicznie:) Muszę koniecznie wypróbować połączenie botwinki i koziego sera, coś czuję, że jest pycha:) Dzięki za kolejne wspólne gotowanie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuzanna, jest pycha, koniecznie spróbuj :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. wygląda przepysznie. takie połączenie smaków nigdy nie zawiedzie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hello!

    I saw your blog and thought it had great recipes and awesome pictures! I therefore would like to invite you to our new culinary website which has just started.

    This is how it works in short. TastyQuery.com is a website for food bloggers and their fans allowing them to automatically collect recipes from your food blog. It’s a large database of links to recipes on food blogs. Everyone can join us for free.

    For more please visit:
    http://tastyquery.com

    TastyQuery.com is an English version of our main website called “Mikser Kulinarny”, founded in Poland. “Mikser Kulinarny” has a large audience (over 2 mln unique visitors monthly) and with TastyQuery.com we want to repeat that success and drive thousands of new visitors to your food blog.

    In case of any questions, don’t hesitate to contact us.

    Best regards
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)