wtorek, 10 czerwca 2014

DROŻDŻÓWKI Z SEREM I RABARBAREM.

Wiem że niektórym już w głowach inne owoce, ale u mnie jak widać sezon na rabarbar jeszcze nie minął, zwłaszcza w wydaniu z ciastem drożdżowym. Takie połączenie dodatkowo wzbogacone serem podbiło moje podniebienie już dawno i jakoś ciągle nie mogę się nim nasycić. I Was w takim razie zapraszam na pyszne drożdżóweczki, które tak naprawdę można przyrządzić z dowolnymi owocami.


DROŻDŻÓWKI Z SEREM I RABARBAREM
16 sztuk

ZACZYN
300 ml letniego mleka
7 g drożdży
1 łyżeczka cukru

CIASTO
zaczyn
700 g mąki pszennej typ 550
110 g drobnego cukru
2 jajka
150 g bardzo miękkiego masła

NADZIENIE
rabarbar
250 g twarogu półtłustego
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżki drobnego cukru
1 żółtko

+ 1 jajko roztrzepane z łyżką wody do posmarowania wierzchu drożdżówek

Na początku przygotować zaczyn. W miseczce umieścić letnie mleko, drożdże oraz łyżeczkę cukru. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut aż zaczyn zacznie bąbelkować. W misce miksera umieścić przesianą mąkę, cukier oraz cały zaczyn. Hakiem do ciasta drożdżowego zacząć wyrabiać ciasto dodając do niego po kolei jajka. Następnie ciągle wyrabiając ciasto dodawać do niego w kawałkach bardzo miękkie masło. Kolejną porcję masła dodawać gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ciasto. Gdy pozbędziemy się całej porcji masła ciasto wyrabiać jeszcze około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie. Rabarbar umyć i pociąć na kawałki o długości około 3 cm. W misce umieścić twaróg, dodać do niego pastę waniliową lub ekstrakt waniliowy, cukier oraz żółtko. W razie gdyby ser był zbyt suchy dodać do niego 1-2 łyżki śmietanki. Całość wymieszać i odstawić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Kubkiem wycinać z niego okręgi po czym układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą szklanką lub palcami robić w nich na środku wgłębienie które należy wypełniać przygotowaną wcześniej masą serową i rabarbarem. Całość przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na minimum 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik na 180 stopni C. Wyrośnięte drożdżówki przed wstawieniem do piekarnika smarować jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piec około 25-30 minut do zezłocenia ich wierzchu. 
SMACZNEGO!!!




5 komentarzy:

  1. ja zamiast rabarbaru widzę tu truskawki! pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka gatunku, mniam; )

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota, najlepsze są domowe drożdżówki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. no cóż - nic im dodać, nic ująć! idealne i jedyne w swoim rodzaju :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP