środa, 18 czerwca 2014

STRUCLA Z SEREM I TRUSKAWKAMI.

Sezon truskawkowy w pełni. U mnie zdecydowanie najczęściej znikają w prostym połączeniu z jogurtem greckim oraz tą KOKOSOWĄ GRANOLĄ. Ale jeśli Wam przejadły się truskawki podane w najprostszy sposób lub po prostu macie ochotę na podanie ich w innej formie polecam taką oto struclę drożdżową z nadzieniem serowym. Sprawdzi się na pewno nie tylko w wydaniu  truskawkowym ale z każdymi owocami które sobie wymyślicie a zaczyna się ich pojawiać na sklepowych półkach coraz więcej, także do dzieła :)


STRUCLA Z SEREM I TRUSKAWKAMI

CIASTO
130 ml letniego mleka
1 czubata łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka cukru
100 g masła
425 g mąki pszennej typ 550
80 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko

NADZIENIE
200 g twarogu półtłustego
40 g cukru pudru
50 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka pasty waniliowej
żółtko
truskawki
brązowy cukier

jajko do posmarowania wierzchu

Letnie mleko, drożdże oraz łyżkę cukru umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce aż mieszanina zacznie bąbelkować. W rondelku roztopić masło i odstawić do przestygnięcia. Następnie w misce miksera umieścić mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło oraz zaczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto i po chwili wbić w nie jajko. Ciasto wyrabiać ręcznie lub przy użyciu miksera aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu aby wyrosło na około 2 godziny. Po tym czasie gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Następnie rozwałkowane ciasto umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinać z lewej i prawej strony, zostawiając nie przecięty środek, na plastry o szerokości około 2 cm. W środku umieścić nadzienie serowe oraz truskawki po czym całość posypać brązowym cukrem. Strucle zapleść układając na jej wierzchu naprzemiennie paski z prawej i lewej po czym przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłym miejscu na minimum 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik na 180 stopni C. Wyrośniętą struclę posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką wody i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut aż jej wierzch się zarumieni. 
SMACZNEGO!!!


12 komentarzy:

  1. jak to się mówi - niebo w gębie. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia są boskie a strucla wygląda bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale prezentuje się Twoja strucla! ; )
    Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda fantastycznie! choć jestem pewna, że jeszcze lepiej smakuje! :)
    nie ma to jak tak cudowne, smaczne wykorzystanie truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdy patrzę na zdjęcia, to mam wrażenie, że tak powinno wyglądać idealne świąteczne śniadanie. Wygląda naprawdę niesamowicie, a nie wątpię że klasyczne połączenie ciasta drożdżowego ze smakiem sera i truskawek i w tym wypadku nie zawodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Truskawki się nigdy nie znudzą, szczególnie, kiedy widzę je w takich okolicznościach: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja mam pytanie ile około dałaś truskawek? 200g?mniej?więcej?

    dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

    Kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tego co pamiętam to było około 10-15 sztuk takich większych, przekrojonych na pół :)

      Usuń
  8. Wspaniała, oszalałem i nie mogę nic więcej powiedzieć! :O

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP