Sezon truskawkowy w pełni. U mnie zdecydowanie najczęściej znikają w prostym połączeniu z jogurtem greckim oraz tą KOKOSOWĄ GRANOLĄ. Ale jeśli Wam przejadły się truskawki podane w najprostszy sposób lub po prostu macie ochotę na podanie ich w innej formie polecam taką oto struclę drożdżową z nadzieniem serowym. Sprawdzi się na pewno nie tylko w wydaniu truskawkowym ale z każdymi owocami które sobie wymyślicie a zaczyna się ich pojawiać na sklepowych półkach coraz więcej, także do dzieła :)
STRUCLA Z SEREM I TRUSKAWKAMI
CIASTO
130 ml letniego mleka
1 czubata łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka cukru
100 g masła
425 g mąki pszennej typ 550
80 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
NADZIENIE
200 g twarogu półtłustego
40 g cukru pudru
50 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka pasty waniliowej
żółtko
truskawki
brązowy cukier
jajko do posmarowania wierzchu
Letnie mleko, drożdże oraz łyżkę cukru umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce aż mieszanina zacznie bąbelkować. W rondelku roztopić masło i odstawić do przestygnięcia. Następnie w misce miksera umieścić mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło oraz zaczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto i po chwili wbić w nie jajko. Ciasto wyrabiać ręcznie lub przy użyciu miksera aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu aby wyrosło na około 2 godziny. Po tym czasie gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Następnie rozwałkowane ciasto umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinać z lewej i prawej strony, zostawiając nie przecięty środek, na plastry o szerokości około 2 cm. W środku umieścić nadzienie serowe oraz truskawki po czym całość posypać brązowym cukrem. Strucle zapleść układając na jej wierzchu naprzemiennie paski z prawej i lewej po czym przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłym miejscu na minimum 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik na 180 stopni C. Wyrośniętą struclę posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką wody i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut aż jej wierzch się zarumieni.
SMACZNEGO!!!
jak to się mówi - niebo w gębie. :D
OdpowiedzUsuńZdjęcia są boskie a strucla wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Obłęd!
OdpowiedzUsuńWspaniale prezentuje się Twoja strucla! ; )
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
wygląda fantastycznie! choć jestem pewna, że jeszcze lepiej smakuje! :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak tak cudowne, smaczne wykorzystanie truskawek :)
Gdy patrzę na zdjęcia, to mam wrażenie, że tak powinno wyglądać idealne świąteczne śniadanie. Wygląda naprawdę niesamowicie, a nie wątpię że klasyczne połączenie ciasta drożdżowego ze smakiem sera i truskawek i w tym wypadku nie zawodzi :)
OdpowiedzUsuńTruskawki się nigdy nie znudzą, szczególnie, kiedy widzę je w takich okolicznościach: )
OdpowiedzUsuńWspaniała !!!
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa mam pytanie ile około dałaś truskawek? 200g?mniej?więcej?
OdpowiedzUsuńdziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Kobiecemysli.pl
z tego co pamiętam to było około 10-15 sztuk takich większych, przekrojonych na pół :)
UsuńWspaniała, oszalałem i nie mogę nic więcej powiedzieć! :O
OdpowiedzUsuń