czwartek, 12 czerwca 2014

KAWOWY TORT BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ i SOSEM TRUSKAWKOWYM.

Jak dla mnie idealny deser który jest kwintesencją lata zwłaszcza przybrany świeżo zerwanymi owocami prosto z krzaczka. Czego chcieć więcej ???
Tort bezowy przygotowywałyśmy razem z GIN w ramach wspólnego gotowania. Zajrzyjcie do niej koniecznie, sama jestem ciekawa co wymyśliła :)



KAWOWY TORT BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ i SOSEM TRUSKAWKOWYM
tort o średnicy 20 cm

BEZA
6 białek
300 g drobnego cukru
3 łyżeczki soku z cytryny
4 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej

SOS TRUSKAWKOWY
500 g truskawek
2 łyżki cukru
30 ml wody
1 płaska łyżeczka żelatyny

400 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżki drobnego cukru
świeże owoce do dekoracji

Połowę białek razem z sokiem z cytryny oraz cukrem umieścić w misce miksera i ubijać na dość niskich obrotach. Po chwili gdy cukier się rozpuścić dodać resztę białek oraz kawę. Ubijać na wysokich obrotach aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzać na 140 stopni C z termoobiegiem. Na papierze do pieczenia narysować cztery kółka o średnicy 20 cm  (u mnie wchodziły dwa kółka na jedną blachę do pieczenia). Masę białkową rozdzielić na cztery części i uformować z niej płaskie blaty bezowe. Piec około 90 minut. Bezy zostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia. 
Truskawki obrać, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem i ustawić na małym gazie. Do garnka dolać wodę i gotować około 10 minut. Po tym czasie zawartość garnka zblendować i odstawić. Żelatynę zalać małą ilością wody i odstawić do napęcznienia na około 10 minut. Następnie dolać jeszcze trochę wody i podgrzewać na małym ogniu mieszając do czasu aż żelatyna się całkowicie rozpuści po czym przelać ją do truskawek i dokładnie wymieszać. Sos truskawkowy po ostygnięciu najlepiej umieścić w lodówce na około 2 godziny.
Tort składać przed samym podaniem. Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem oraz pastą waniliową. Blat bezowy umieścić na paterce na której będziemy podawać tort. Następnie przełożyć go bitą śmietaną z dodatkami oraz polać sosem truskawkowy. Następnie na górze umieścić kolejny blat i tak do ich wyczerpania. Ostatnią warstwę stanowią bita śmietana ze świeżymi owocami.
SMACZNEGO!!!




22 komentarze:

  1. Piękny! Wygląda bardzo dostojnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jaki obłędny tort! : )
    Świetna beza!

    OdpowiedzUsuń
  3. jest cudowny! nic dodać nic ująć! mowę odbiera patrząc się na niego, a co dopiero jedząc :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teenager, bardzo mi miło czytając takie miłe słowa :)

      Usuń
  4. śliczny! taki bajkowy... miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to dopiero fantastyczna rozpusta dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna wieża pyszności: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały, podziwiam umiejętność stworzenia takiej konstrukcji bezowej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Twój wygląda pięknie!
    Następnym razem też robię kawowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam bardzo, kawa trochę przełamuje słodycz bezy :)

      Usuń
  9. Wygląda bajecznie, nie mogę oczu oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Próbowałam, był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak z najlepszej cukierni! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przecudne zdjęcia i na pewno równie pyszny tort! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nic więcej nie potrzeba! Wypasiony, że aż szkoda kroić. Szkoda tylko, że pogoda nie sprzyja takim lekkim pysznościom. Nacieszę za to oko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłem kilka takich piętrowych tortów bezowych z owocami i były cudowne. Ten prezentuje się bardzo apetycznie i kusząco ^^

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP