Jak dla mnie idealny deser który jest kwintesencją lata zwłaszcza przybrany świeżo zerwanymi owocami prosto z krzaczka. Czego chcieć więcej ???
Tort bezowy przygotowywałyśmy razem z GIN w ramach wspólnego gotowania. Zajrzyjcie do niej koniecznie, sama jestem ciekawa co wymyśliła :)
KAWOWY TORT BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ i SOSEM TRUSKAWKOWYM
tort o średnicy 20 cm
BEZA
6 białek
300 g drobnego cukru
3 łyżeczki soku z cytryny
4 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
SOS TRUSKAWKOWY
500 g truskawek
2 łyżki cukru
30 ml wody
1 płaska łyżeczka żelatyny
400 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżki drobnego cukru
świeże owoce do dekoracji
Połowę białek razem z sokiem z cytryny oraz cukrem umieścić w misce miksera i ubijać na dość niskich obrotach. Po chwili gdy cukier się rozpuścić dodać resztę białek oraz kawę. Ubijać na wysokich obrotach aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzać na 140 stopni C z termoobiegiem. Na papierze do pieczenia narysować cztery kółka o średnicy 20 cm (u mnie wchodziły dwa kółka na jedną blachę do pieczenia). Masę białkową rozdzielić na cztery części i uformować z niej płaskie blaty bezowe. Piec około 90 minut. Bezy zostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia.
Truskawki obrać, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem i ustawić na małym gazie. Do garnka dolać wodę i gotować około 10 minut. Po tym czasie zawartość garnka zblendować i odstawić. Żelatynę zalać małą ilością wody i odstawić do napęcznienia na około 10 minut. Następnie dolać jeszcze trochę wody i podgrzewać na małym ogniu mieszając do czasu aż żelatyna się całkowicie rozpuści po czym przelać ją do truskawek i dokładnie wymieszać. Sos truskawkowy po ostygnięciu najlepiej umieścić w lodówce na około 2 godziny.
Tort składać przed samym podaniem. Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem oraz pastą waniliową. Blat bezowy umieścić na paterce na której będziemy podawać tort. Następnie przełożyć go bitą śmietaną z dodatkami oraz polać sosem truskawkowy. Następnie na górze umieścić kolejny blat i tak do ich wyczerpania. Ostatnią warstwę stanowią bita śmietana ze świeżymi owocami.
SMACZNEGO!!!
Piękny! Wygląda bardzo dostojnie :)
OdpowiedzUsuńdzięki wielkie :)
UsuńWow, jaki obłędny tort! : )
OdpowiedzUsuńŚwietna beza!
Cudownie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńjest cudowny! nic dodać nic ująć! mowę odbiera patrząc się na niego, a co dopiero jedząc :D
OdpowiedzUsuńTeenager, bardzo mi miło czytając takie miłe słowa :)
Usuńśliczny! taki bajkowy... miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńDzięki Wiewiórko :)
Usuńto dopiero fantastyczna rozpusta dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńPiękna wieża pyszności: )
OdpowiedzUsuńWspaniały, podziwiam umiejętność stworzenia takiej konstrukcji bezowej :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie doskonały!
OdpowiedzUsuńTwój wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńNastępnym razem też robię kawowy :)
Zachęcam bardzo, kawa trochę przełamuje słodycz bezy :)
UsuńWygląda bajecznie, nie mogę oczu oderwać :)
OdpowiedzUsuńPróbowałam, był pyszny :)
OdpowiedzUsuńJak z najlepszej cukierni! :)
OdpowiedzUsuńA dziękuje bardzo Tosiu :)
UsuńPrzecudne zdjęcia i na pewno równie pyszny tort! :)
OdpowiedzUsuńNic więcej nie potrzeba! Wypasiony, że aż szkoda kroić. Szkoda tylko, że pogoda nie sprzyja takim lekkim pysznościom. Nacieszę za to oko :)
OdpowiedzUsuńJejku! Cudowny:)
OdpowiedzUsuńRobiłem kilka takich piętrowych tortów bezowych z owocami i były cudowne. Ten prezentuje się bardzo apetycznie i kusząco ^^
OdpowiedzUsuń