Patrząc na ostatnie wpisy widzę że słodkości wszelkiego rodzaju zadomowiły się u mnie na dobre :) Więc aby przerwać tę passę słodkich wypieków dzisiaj dla odmiany propozycja obiadowa........ również na słodko :)
KNEDLE Z RICOTTĄ I JAGODAMI
12 sztuk
250 g sera ricotta
1 jajko
1 łyżeczka pasty waniliowej
160 g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
około 80 g świeżych jagód
śmietanka 30 %
brązowy cukier
W misce umieścić ser, jajko, pastę waniliową, cukier puder oraz mąkę. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, które ma być elastyczne i nie kleić się do rąk, więc w razie konieczności dosypać do niego odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 12 kawałków. Z każdego uformować kulkę którą następnie z rękach rozpłaszczyć i wypełnić jagodami. Następnie ponownie uformować z niego kulę tak aby jagody podczas gotowani się nie wydostały po czym odłożyć na blat podsypany mąką. W dużym garnku zagotować wodę. Następnie gdy to się stanie wrzucać do niej knedle, ja zrobiłam to w dwóch turach. Gdy wszystkie wypłyną na wierzch gotować je jeszcze około 8 minut. Podawać polane śmietanką i posypane brązowym cukrem.
SMACZNEGO!!!
Wyglądają super! ; )
OdpowiedzUsuńTeż dzisiaj robiłam knedle!
smakowitości :)
OdpowiedzUsuńMniam ... świetnie wyglądają :) Muszą być pyszne !!
OdpowiedzUsuńjejku, człowiek myśli, że już bardziej go nie zachwycisz, a Ty zachwycasz i inspirujesz coraz bardziej! :) piękne zdjęcia, super przepis!
OdpowiedzUsuńJey dziękuje bardzo :)
UsuńJagody - kto z nas ich nie lubi,a w takim wydaniu? MARZENIE każdego łasucha :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się Bartku że moje knedle przypadły Ci do gustu :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńMogłabym jeść jagody na okrągło, w takiej wersji to już w ogóle; ))
OdpowiedzUsuńte knedle są fantastyczne! z ricotty muszą być jeszcze bardziej delikatne! zbyt długo się za nie zabieram, ale teraz już na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńMniaaam przed duże M ;]
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Świetny przepis na knedle, wypróbowany i sprawdzony. Jak ja je uwielbiam, prosto i łatwo w wykonaniu daja tak dużo radości. Przygotowuje z gomarowskich mrożonych jagód, a które uprzednio rozmrażam, mieszam z niewielką ilością cukru i wedle przepisu nakładam do ciasta formujac w kulki. Proste i gienialne, a co do smaku niewypowiadam się, polecam spróbować :)
OdpowiedzUsuńTomku bardzo się cieszę że smakowały :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń