środa, 25 czerwca 2014

KNEDLE Z RICOTTĄ I JAGODAMI.

Patrząc na ostatnie wpisy widzę że słodkości wszelkiego rodzaju zadomowiły się u mnie na dobre :) Więc aby przerwać tę passę słodkich wypieków dzisiaj dla odmiany propozycja obiadowa........ również na słodko :)


KNEDLE Z RICOTTĄ I JAGODAMI
12 sztuk

250 g sera ricotta
1 jajko
1 łyżeczka pasty waniliowej
160 g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
około 80 g świeżych jagód

śmietanka 30 %
brązowy cukier

W misce umieścić ser, jajko, pastę waniliową, cukier puder oraz mąkę. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, które ma być elastyczne i nie kleić się do rąk, więc w razie konieczności dosypać do niego odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 12 kawałków. Z każdego uformować kulkę którą następnie z rękach rozpłaszczyć i wypełnić jagodami. Następnie ponownie uformować z niego kulę tak aby jagody podczas gotowani się nie wydostały po czym odłożyć na blat podsypany mąką. W dużym garnku zagotować wodę. Następnie gdy to się stanie wrzucać do niej knedle, ja zrobiłam to w dwóch turach. Gdy wszystkie wypłyną na wierzch gotować je jeszcze około 8 minut. Podawać polane śmietanką i posypane brązowym cukrem.
SMACZNEGO!!!



12 komentarzy:

  1. Wyglądają super! ; )
    Też dzisiaj robiłam knedle!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ... świetnie wyglądają :) Muszą być pyszne !!

    OdpowiedzUsuń
  3. jejku, człowiek myśli, że już bardziej go nie zachwycisz, a Ty zachwycasz i inspirujesz coraz bardziej! :) piękne zdjęcia, super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jagody - kto z nas ich nie lubi,a w takim wydaniu? MARZENIE każdego łasucha :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Bartku że moje knedle przypadły Ci do gustu :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Mogłabym jeść jagody na okrągło, w takiej wersji to już w ogóle; ))

    OdpowiedzUsuń
  6. te knedle są fantastyczne! z ricotty muszą być jeszcze bardziej delikatne! zbyt długo się za nie zabieram, ale teraz już na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniaaam przed duże M ;]

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis na knedle, wypróbowany i sprawdzony. Jak ja je uwielbiam, prosto i łatwo w wykonaniu daja tak dużo radości. Przygotowuje z gomarowskich mrożonych jagód, a które uprzednio rozmrażam, mieszam z niewielką ilością cukru i wedle przepisu nakładam do ciasta formujac w kulki. Proste i gienialne, a co do smaku niewypowiadam się, polecam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tomku bardzo się cieszę że smakowały :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP