poniedziałek, 16 czerwca 2014

KOKOSOWA GRANOLA.

Moje ulubione drugie śniadanie ostatnio, zwłaszcza z dodatkiem chmary świeżych truskawek. Szkoda że butelka jest już pusta, ale na pewno nie długo ją uzupełnię do czego i Was zachęcam, zwłaszcza że granole można wykorzystywać na wiele sposobów, nie tylko z jogurtem, ale o tym jeszcze będzie :)


KOKOSOWA GRANOLA
z przepisu MONIKI

2 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki słupków migdałowych lub grubo posiekanych migdałów
1 szklanka pestek dyni i słonecznika
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki miodu
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W rondelku umieścić cukier, miód, olej oraz ekstrakt waniliowy i podgrzać na średnim ogniu aż cukier się całkowicie rozpuści. W misce umieścić wszystkie suche składniki czyli płatki, wiórki kokosowe, migdały oraz pestki. Słodkim syropem polać suche składniki i dokładnie wymieszać aby pokrył on całość. Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią równomiernie granolę. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika i piec około 8 minut pilnując cały czas aby granola się nie przypaliła. Po tym czasie zawartość blaszki przemieszać ponownie i wstawić na kolejne 5 minut. Czynność powtarzać przez kolejne 25-30 minut pilnując aby zawartość blaszki się nie przypaliła. Gdy granola zrobi się złota wyjąć blaszkę z piekarnika i dać jej odpocząć. Wystygniętą granolę umieścić w słoju wcześniej rozdrabniając ją trochę. 
SMACZNEGO!!!



7 komentarzy:

  1. Też zawsze gdy zrobię domową granolę cała zawartość słoiczka znika w błyskawicznym tempie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak domowa granola, zdecydowanie najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowa granola jest niezastąpiona, a kokosowa zdecydowanie podbije moje serce, yyyy...podniebienie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa, kokosowa, najlepsza! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowa jest zawsze idealna:) wiemy co jemy!

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP