środa, 14 stycznia 2015

CUKINIE NADZIEWANE KASZĄ GRYCZANĄ I MIĘSEM.

Pomimo tego że pogoda dzisiaj mile zaskoczyła promykami słońca przemykającymi między gałęziami to w trakcie spaceru urywało głowę. Więc pędząc do domu przewiana na wskroś myślałam tylko o tym co będzie na obiad. Stanęło na cukiniach nadzianych przyjemnie rozgrzewającym farszem z kaszy i mięsa doprawionego pikantnie w sam raz na wietrzną aurę za oknem. Może to nic odkrywczego, ale za to jakie dobre. 


CUKINIE NADZIEWANE KASZĄ GRYCZANĄ I MIĘSEM
4 sztuki

4 okrągłe cukinie
200 g mielonego mięsa wieprzowego
1/2 cebuli
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 mozzarella
100 g ugotowanej kaszy gryczanej
olej
sól, pieprz, płatki chili do smaku

Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Odciąć czubek cukinii po czym wydrążyć je odkładając około 50 g  miąższu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z niewielką ilością oleju. Następnie dodać do niej mięso uprzednio doprawione solą, pieprzem, utłuczoną kolendrą oraz płatkami chilli. Smażyć około 10 minut po czym przełożyć do miski. Do mięsa dodać ugotowaną wcześniej kaszę, mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę a także odłożony wcześniej i pokrojony miąższ cukinii. Całość nadzienia wymieszać a następnie nadziać nim wydrążone cukinie. Przykryć czubkiem, ułożyć w blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut aż cukinie będą miękkie. Podawać z jogurtem greckim lub sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!!!


3 komentarze:

  1. uuu kochana, tym przepisem trafiłaś w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, ja uwielbiam cukinię w każdym wydaniu ale najbardziej właśnie taką nadziewaną pysznościami:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością było pyszne! I jakie ładne cukinie udało Ci się kupić :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP