Nieustający żar z nieba, posmak cynamonu prawie we wszystkim potrawach, zapach tymianku unoszący się nad rozgrzaną ziemią i smak orzeźwiającej mięty. Wszystko to na myśl przywołuje wspomnienia gorącej, lipcowej Krety. W sam raz na dziś, w sam raz na chlupę za oknem, w sam raz na poprawę nastroju i brak słońca.
CYGARA Z CIASTA FILO Z FETĄ I MIĘTĄ
przepis pochodzi z książki Claudii Roden "Łatwa kuchnia śródziemnomorska"
12 sztuk
3 arkusze ciasta filo
200 g sera feta
1 jajko
mały pęczek mięty
30 g masła
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Masło roztopić w małym rondelku po czym zostawić do przestygnięcia. W misce umieścić rozdrobioną fetę, posiekaną drobno mięte oraz jajko. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu widelca. Każdy arkusz ciasta podzielić na 4 paski krojąc wzdłuż krótszego boku. Każdy pasek posmarować masłem po czym umieścić na nim trochę nadzienia, boki zgiąć do środka i zwinąć ciasno ciasto w rulon. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wszystkie cygara posmarować z wierzchu masłem. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut, aż cygara ładnie się zarumienią. Podawać z jogurtem greckim.
SMACZNEGO!!!
Uwielbiam to danie jak i książkę Claudi Roden! :)
OdpowiedzUsuńProste, a ile smaku ;)
OdpowiedzUsuń