Często zachwycam się wspaniałymi wypiekami które kuszą skomplikowanymi ozdobami, błyskiem lukru lub nieziemskimi kolorami. Próbując tego ciasta wszelkie takie moje zachwyty nad różnościami znikają. Wystarczy mi talerzyk z dużym kawałkiem ciasta i dobra kawa. Takie to proste ucierane, a jakie dobre.
WANILIOWE CIASTO Z ŻURAWINĄ
korzystałam z przepisu ze strony MOJE WYPIEKI
forma o średnicy 20 cm
1 laska wanilii
170 g drobnego cukru
2 szklanki żurawiny (świeżej lub rozmrożonej)
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g miękkiego masła
2 jajka
170 ml mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W misce wymieszać dokładnie cukier oraz ziarenka wyjęte z przekrojonej na pół wanilii. Pół szklanki cukru z wanilią odłożyć. Do miski dodać miękkie masło i całość utrzeć na jasną, puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i z solą. Następnie ciągle ucierając masło dodawać po kolei jajka oraz naprzemiennie suche składniki i mleko. Całość wymieszać do połączenia się składników. W malakserze umieścić pozostałe pół szklanki cukru z wanilią oraz całą żurawinę. Owoce rozdrobnić ale nie całkowicie. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie połowę ciasta wylać równomiernie na spód formy, na nim rozłożyć rozdrobione żurawiny po czym przykryć je z góry pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawić w formie do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
ech.. po tych dlugich swietach ciezko mi wrocic 'do formy' a tu kusisz takimi pysznosciami :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia, piękne... jak zawsze! a ciasto bardzo kuszące ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńPiekłam to ciacho, jest obłędne w smaku :)
OdpowiedzUsuńidealne na wieczór przy kubku herbaty :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite ciacho, wanilia to mój ulubiony smak :)
OdpowiedzUsuń