poniedziałek, 23 lutego 2015

SCONES Z BOCZKIEM I CEBULĄ.

No tak, czas na przygotowywanie nieśpiesznych śniadań nie każdemu jest dany. Pamiętam sama jak jakiś czas temu nie zjadałam nic przed wyjazdem do pracy, tylko wpadając do biura przeżuwałam pośpiesznie bułkę kupioną w sklepie. Teraz mając trochę więcej czasu, bo przy Młodym różnie to bywa, staram się z tego korzystać i eksperymentować śniadaniowo. Na takie śniadanie slow polecam Wam te sconsy, które żeby przyrządzić niestety trzeba wstać trochę wcześniej. Ale nie jest to skomplikowane na całe szczęście. Jesteście w stanie to wykonać będąc nawet w półśnie, a potem w trakcie pieczenia wrócić na chwilę pod ciepłą kołdrę. Przepis ten przygotowałam do walentynkowego numeru FOOD culture w którym znajdziecie więcej propozycji śniadaniowych nie tylko na walentynki.



SCONES Z BOCZKIEM I CEBULĄ
8 sztuk

½ cebuli
100 g boczku wędzonego
1 łyżeczka oleju
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
90 g masła
1 jajko
180 ml mleka

Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy ta się zeszkli dorzucić na patelnię boczek również pokrojony w kostkę. Smażyć chwilę do czasu aż boczek się ładnie zarumieni i wytopi się z niego tłuszcz. Do miski przesiać mąkę a następnie dodać do niej proszek do pieczenia oraz sól. Do miski dodać masło pocięte na mniejsze kawałki i całość rozetrzeć w palcach. Na koniec dorzucić do niej zawartość patelni razem z tłuszczem.  W innej misce wymieszać dokładnie mleko, jajko oraz jajko. Do suchych składników dolać mleko z dodatkami i wyrobić ciasto.. Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować grubo po czym wyciąć z niego okręgi które ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut aż się zarumienią.





2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP