Tak długo się za nie zabierałam i oczywiście żałuje tej zwłoki. A że sucha ciecierzyca przeleżała swoje na półce postanowiłam je zrobić. Zdecydowanie skradły nasze podniebienia i na stałe zagościły w menu obiadowym. Polecam je Wam bardzo i nie zwlekajcie tak długo jak ja bo będziecie żałować. Przepis od niezawodnej w temacie wege JADŁONOMI.
FALAFEL
około 20 sztuk
300 g ziaren suchej ciecierzycy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki płatków chili lub chili w proszku
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanej kolendry
olej do smażenia, użyłam rzepakowego
Dzień przed przygotowywaniem falafeli należy zalać ciecierzycę dużą ilością wody. Następnego dnia odcedzić ziarno, przepłukać, ponownie odcedzić i zmielić razem z cebulą w maszynką. Zmieloną masę doprawić przyprawami uprzednio kmin rzymski i kolendrę ucierając w moździerzu. Do masy dodać także posiekaną natkę pietruszki i kolendry oraz sodę oczyszczoną. Masę dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na minimum pół godziny. W razie konieczności do masy dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Masa powinna dawać się łatwo formować. Po tym czasie z masy uformować małe kotlety. W trakcie formowania należy je dobrze ścisnąć. Smażyć na dużej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Z każdej strony po około 2-3 minuty. Usmażone falafale odkładać na talerz wyłożony papierem. Podawać je z warzywami lub sałatką.
SMACZNEGO!!!
Uwielbiam je !!!
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam je zrobić jednak nie miałam dobrego i sprawdzonego przepisu, teraz już mam :)
Ciecierzyca na półce czeka aż wreszcie coś z niej zrobię :) !
Nigdy nie jadłam i nie robiłam, ale wiele dobrego słyszałam! Chyba się w końcu skuszę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam falafele, tylko, że zazwyczaj robię pieczone :)
OdpowiedzUsuńJa też ostatnio po raz pierwszy zrobiłam w domu falafele i oszalałam na ich punkcie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, nigdy nie robiłam, ale czas to zmienić:)
OdpowiedzUsuń