Pod tą dziwnie brzmiącą nazwą kryje się eksplozja marokańskich smaków. Porządnie rozgrzewająca zupa nie tylko zapewnia wspaniałe doznania smakowe ale także rozpala zmysły, dzięki dużej zawartości płatków chili i ostrej, wędzonej papryki. I oto chodzi. Bo pomimo że za oknem widać już zwiastuny wiosny to nadal trzeba się jakoś się ratować przed otaczającym zimnem. A co może być lepsze od takiej rozgrzewającej i sycącej zupy?
MAROKAŃSKA ZUPA HARIRA
KURCZAK
300 g mięsa z udek kurczaka
1 łyżeczka harissy
1/2 łyżeczki ziaren kuminu
1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżka oleju
ZUPA
1 cebula
2 duże marchwie
1 korzeń pietruszki
1 łodyga selera
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki płatków chili
100 g zielonej soczewicy
1/2 puszki ciecierzycy
2 puszki pomidorów
1 litr bulionu z kurczaka
jogurt do podania
Mięso oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na suchej patelni uprażyć kolendrę oraz kumin po czym przełożyć do moździerza i rozetrzeć. Mieszanką wszystkich przypraw natrzeć kurczaka i odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie w garnku rozgrzać olej po czym wrzucić na niego kurczaka i smażyć aż się porządnie zrumieni. Następnie wyjąć go z garnka i odłożyć. Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gdy ta się zeszkli dorzucić pokrojone w kostkę pozostałe warzywa oraz wszystkie przyprawy, Smażyć chwilę po czym do garnka wrzucić pomidory, wlać bulion i dorzucić soczewicę, ciecierzycę oraz podsmażonego wcześniej kurczaka. Gotować około 40-45 minut. Podawać z kleksem z jogurtu.
SMACZNEGO!!!
Pycha! Ta zupa "chodzi" za mna juz od dawna. Tylko mnie sie marzy z dodatkiem jagnieciny... :)
OdpowiedzUsuńWspaniały marokański przepis! Też mam tę zupkę w planach :)
OdpowiedzUsuńCzad _ jest mocno rozgrzewająca
OdpowiedzUsuńCzad _ jest mocno rozgrzewająca
OdpowiedzUsuńA ja wciąż nie mogę przestać zachwycać się Twoimi zdjęciami! <3
OdpowiedzUsuń