Mam dla Was kolejny przepis świąteczne śledzie. Tym razem z grzybkami i ogórkami. W sam raz na świąteczny stół, ale nie tylko. Inne śledziowe przepisy znajdziecie TU. A TU znajdziecie przepis na śledzie the best, którymi zajadam się rok w rok i za których przygotowywanie zabieram się niebawem.
ŚLEDZIE Z OGÓRKAMI I MARYNOWANYMI GRZYBAMI
przepis od MAGAZYNU KUCHENNEGO
500 g solonych filetów śledziowych
musztarda Dijon
świeżo zmielony pieprz
10 dużych grzybków z octu
8 małych korniszonów
1 duża cebula
sól
olej rzepakowy
Śledzie zalać wodą i moczyć kilka godzin. Następnie filety osuszyć, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i stronę bez skóry posmarować cienko musztardą. Złożyć i odłożyć na około 30 minut. Po tym czasie filety pokroić w mniejsze kawałki. W misce umieścić pokrojone w drobną kostkę grzybki, cebulę i korniszony, posolić i odstawić na minimum 15 minut.Gdyby po spróbowaniu okazało się że mieszanina jest za mało kwaśna, można dodać do niej dwie łyżki octu. W dużym słoiku ciasno przekładać na zmianę mieszaninę grzybów z ogórkami i cebulą oraz pokrojone śledzie. Całość zalać olejem i odstawić na minimum 2 dni.
SMACZNEGO!!!
SMACZNEGO!!!
oo boskie
OdpowiedzUsuńO, nasze śledziki popędziły na jeszcze jeden świąteczny stół, ogromnie mi miło :-) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuń