środa, 23 grudnia 2015

SMAŻONE PIEROGI Z BURAKIEM, FETĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI.

Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczną kolację to podrzucam Wam kolejny pomysł na pierogi. Tym razem w całkiem innym wydaniu czyli na smażone pierogi z nadzieniem buraczanym. Pierogi te przygotowałam do zimowego wydania GREEN CANOE, z którym płynę już od kilku lat. Zajrzyjcie koniecznie do tego wydania bo wiele w nim inspiracji, nie tylko świątecznych. 




SMAŻONE PIEROGI Z BURAKIEM, FETĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

CIASTO
280 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
200 ml ciepłej wody

NADZIENIE
2 średnie buraki
100 g prawdziwego sera feta
duża garść orzechów włoskich
1/2 łyżeczki tymianku
sól
świeżo zmielony pieprz

olej do smażenia w głębokim tłuszczu

Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Buraki umyć, osuszyć i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut aż będą miękkie, następnie ostudzić. Zimne buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do buraków dodać pokruszoną fetę oraz podprażone na suchej patelni i rozdrobione wcześniej orzechy laskowe. Całość doprawić suszonym tymiankiem, solą oraz pieprzem. Ze składników na ciasto wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby się kleiło dodać jeszcze trochę mąki. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na około 30 minut. Następnie cienko rozwałkowywać, wycinać okręgi i na ich środku układać nadzienie. Po zlepieniu pierogi odkładać na blat podsypany mąką. Pierogi smażyć w rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Po wyjęciu osuszyć je na ręczniku papierowym. Podawać z jogurtem lub sosem.
SMACZNEGO!!!



2 komentarze:

  1. buraki, feta i orzechy - kocham to połączenie <3 Pierogi dla mnie pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A zamiast smażenia można je zapiec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP