niedziela, 13 grudnia 2015

ŚWIĄTECZNE TRIFLE Z POMARAŃCZAMI.

Dzisiaj mam dla Was kolejną świąteczną propozycję prosto z brytyjskiego stołu świątecznego. Czyli trifle w moim wykonaniu z pomarańczami, babką panettone oraz likierem pomarańczowy. Pyszne i proste, a do tego pięknie się prezentujące. Razem ze mną cytrusowe przepisy przygotowywały GINPANNA MALWINAEWELINA oraz EMILIA.





ŚWIĄTECZNE TRIFLE Z POMARAŃCZAMI
6 porcji

GALARETKA
3 pomarańcze
sok pomarańczowy
4 łyżeczki żelatyny

KREM
100 ml śmietanki 30%
100 ml mleka
2 żółtka
1 laska wanilii
1 czubata łyżka drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

350 g babki drożdżowej lub biszkoptu
80 ml soku pomarańczowego
4 łyżki likieru pomarańczowego cointreau
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru

Sok umieścić w rondlu, dodać żelatynę i odstawić na kilka minut. W międzyczasie obrać pomarańcze i pokroić na plasterki, kilka całych odłożyć a resztę pokroić na mniejsze kawałki. Duże kawałki rozłożyć dookoła naczynia, a mniejsze kawałki w środku. Wszystko zalać podgrzaną i rozpuszczoną w soku żelatyną. Odstawić w zimne miejsce do ściągnięcia. W międzyczasie przygotować krem. Żółtka utrzeć w misce razem z cukrem, wanilią i mąką ziemniaczaną. W garnku podgrzać śmietankę i mleko, następnie cienką strużką gorące wlać do mieszanki jajecznej ciągle mieszając. Mieszaninę ponownie umieścić w garnku i na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając podgrzewać do czas aż zgęstnieje. Gotowy krem przelać do miseczki i przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni krem. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 
Na ściągniętej galaretce układać małe kawałki babki skropione wcześniej mieszaniną soku i likieru. Na babkę wylać krem, na górze ułożyć bitą śmietanę z cukrem a całość posypać startą czekoladą.
SMACZNEGO!!!







2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP