Gdzieś pomiędzy świątecznym szaleństwem, które czuje że się coraz bardziej rozpędza mam dla Was przepis na wytrawne ciastka z kiełbasą i nasionami kopru włoskiego. Do środka wskoczyła jeszcze musztarda i powiem Wam że to bardzo dobre i rozgrzewające połączenie. Wspaniale sprawdzi się w trakcie świątecznych przygotowań, w końcu skądś trzeba wziąć na to wszystko siłę.
6 sztuk
1 mała cebula
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 surowe kiełbaski
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego estragonu
2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
szczypta ostrej, wędzonej papryki
świeżo zmielony pieprz
1 arkusz ciasta francuskiego
1 jajko
Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. W pojemniku malaksera umieścić umieścić zeszkloną cebulę, kiełbasę pokrojoną na mniejsze kawałki, czosnek i przyprawy. Całość rozdrobnić, przełożyć na patelnie i podsmażyć kilka minut często mieszając. Zwartość patelni przełożyć do miski, dodać do niej musztardę, wymieszać i odstawić. Arkusz ciasta rozłożyć na blacie, lekko rozwałkować i pokroić na 12 prostokątów. Jajko wbić do miseczki i rozbełtać widelcem. Prostokąt wzdłuż krawędzi smarować wcześniej przygotowanym jajkiem, nakładać na niego nadzienie po czym przykryć kolejnym kawałkiem. Krawędzie zawinąć do środka, zgnieść je widelcem i ciastko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika naciąć wierzch ciastek i posmarować je rozkłóconym jajkiem. Piec około 15-20 minut do zrumienienia się wierzchu ciastek.
SMACZNEGO!!!
Zjadłabym takie ciastka, bardzo lubię ciasto francuskie na słono;))
OdpowiedzUsuń