poniedziałek, 21 grudnia 2015

PIEROGI Z ŁOSOSIEM, RICOTTĄ I KAPARAMI.

A może tym razem zamiast tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami (chociaż wiadomo że są pyszne) skusicie się na takie oto pierogi z wędzonym na ciepło łososiem, ricottą i kaparami. Jest to szybka wersja, wystarczy wszystko wrzucić do miseczki, wymieszać i gotowe.  Następnie zostaje tylko ulepienie pierogów i możemy usiąść do świątecznego obiadu.


PIEROGI Z ŁOSOSIEM, RICOTTĄ I KAPARAMI
około 50 sztuk

CIASTO
300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
około 230 ml gorącej wody

NADZIENIE
250 g serka ricotta
125 g wędzonego na ciepło łososia
2 czubate łyżki posiekanych kaparów
sól
świeżo zmielony pieprz

MASŁO CYTRYNOWE
2 łyżki masła
skórka z 1/2 cytryny

Wszystkie składniki na ciasto pierogowe umieścić w misce i zagnieść z nich ciasto. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut. W międzyczasie przygotować nadzienie w misce umieszczając serek, rozdrobionego wędzonego łososia oraz posiekane kapary. Całość doprawić do smaku i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienki, wyciąć z niego okręgi, na nich ułożyć farsz i zlepić pieroga. Ulepione pierogi układać na blacie podsypany mąką. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać partiami ulepione wcześniej pierogi. Gotować około 3 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać polane roztopionym i zrumienionym masłem ze skórką cytrynową.
SMACZNEGO!!!







2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP