niedziela, 20 grudnia 2015

PANETTONE.

Kto z Was nie słyszał o Panettone ?  Drożdżowym cieście świątecznym prosto z pięknych Włoch. Niech nie przeraża Was proces tworzenia go, bo wbrew pozorom wcale nie jest trudny czy pracochłonny. Dużo czasu po prostu zajmuje wyrastanie ciasta, a wiadomo że im ciasto drożdżowe dłużej wyrasta tym jest smaczniejsze. Oryginalnie Panettone piecze się z mąki  manitoby, której nie miałam pod ręką więc użyłam mąki pszennej typu 650, bardziej dostępnej.  Przygotujcie je koniecznie, bo wspaniale wprowadza w świąteczny nastrój.
Przepis ten przygotowałam do świątecznego wydania FOOD Culture, które jeszcze cieplutkie czeka na Was o TU. Oprócz moich świątecznych ciast z różnych stron Europy znajdziecie jeszcze wiele innych wspaniałości.



PANETTONE
forma o średnicy 18 cm

BAKALIE
120 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
70 g suszonej żurawiny
50 ml rumu
Bakalie umieścić w miseczce i zalać je rumem. Namaczać w czasie rośnięcia ciasta, mieszając je co jakiś czas.

I ETAP
100 g mąki pszennej
25 g drożdży
100 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
W misce umieścić wszystkie składniki z pierwsze etapu. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na minimum 3 godziny.

II ETAP
200 g mąki pszennej
110 g drobnego cukru
szczypta soli
2 łyżki ekstraktu waniliowego
100 g miękkiego masła
2 żółtka
W misce miksera umieścić zaczyn z pierwszego etapu oraz wszystkie składniki z drugiego. Wyrobić z nich ciasto po czym przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 4 godziny.

III ETAP
200 g mąki pszennej
40 g miękkiego masła
namoczone bakalie
Do ciasta z drugiego etapu dołożyć resztę mąki oraz masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto na koniec dodając namoczone bakalie. Bakalie wmieszać dokładnie w ciasto. Dno oraz boki formy wyłożyć papierem do pieczenia. Papier na bokach powinien wystawać ponad formę tak aby ciasto przed wyrośnięciem sięgało około 1/3 jego wysokości. Wyrobione ciasto zwinąć w kulę i umieścić w przygotowane formie. Górę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40-50 minut, w razie gdyby wierzch się za szybko rumienił przykryć go folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce. Przechowywać w puszce.
SMACZNEGO!!!






3 komentarze:

  1. Już mnóstwo razy chciałam zrobić panettone, ale zawsze odstawiałam to na później. Muszę s końcu zabrać się z ten przepis, bo wygląda fantastycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o nim, ale nigdy go nie jadłam

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP