Dzisiaj, tak na zakończenie weekendu mam dla Was przepis na pyszną buraczaną zupę. Zupa ta może być alternatywą dla świątecznego barszczu albo po prostu buraczaną zupą na zimowy obiad. Koniecznie upieczcie buraki bo pieczone smakują 100 % lepiej, możecie się pokusić o upieczenie ich większej ilości i wykorzystanie nadmiaru podczas przygotowywania na przykład TEJ TARTY.
ZUPA BURACZANA Z KASZĄ JAGLANĄ
przepis znaleziony u PATISONA pochodzi z książki Marka Zaremby JAGLANY DETOKS W 7 DNI
2 porcje
3 duże buraki
1/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/4 szklanki mleka kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jabłko
1 cm świeżego imbiru
1/2 łyżeczki curry
szczypta nasion mielonej kolendry
1 łyżka oleju kokosowego
sól
uprażone pestki dyni do posypania
Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Buraki umyć, osuszyć i zawinąć w folię aluminiową po czym włożyć do nagrzanego piekarnika i pic około 40 minut. W garnku na podgrzanym oleju kokosowym zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dorzucić czosnek pokrojony w plasterki oraz stary imbir. Gdy wszystko się podsmaży do garnka dodać curry i kolendrę. po chwili dorzucić do wszystkiego pokrojone w kostkę upieczone buraki oraz jabłko. Całość zalać wodą do 3/4 objętości warzyw i posolić. Gotować około 15 minut. Dorzucić kaszę jaglaną oraz wlać mleko kokosowe. Zagotować i po około 5 minutach wyłączyć ogień pod garnkiem. Zupę zmiksować na gładko, ewentualnie jeszcze doprawić i podawać posypaną uprażonymi pestkami dyni.
SMACZNEGO!!!
U mnie dzisiaj będzie buraczany krem :]
OdpowiedzUsuńRobiłam coś podobnego... Pycha! :)
OdpowiedzUsuńTa zupka musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńDzięki, że wrzuciliście przepis! Bardzo chciałam zrobić tę zupę, a na blogu autora Jaglanego detoxu nie było tego przepisu!
OdpowiedzUsuń