środa, 30 grudnia 2015

ZUPA DYNIOWA Z CURRY.

Gotowanie dla innych naprawdę daje dużo więcej satysfakcji. I nie chodzi tu o ewentualne zachwyty nad danym daniem, tylko o przyjemność karmienia pustych żołądków. Taka dyniowa jest idealna żeby nakarmić większą grupę. Sprawdza się wiosną na majowym wyjeździe, gdy słońce wcale nie grzeje przyjemnie lub zimą, w mroźne popołudnie. Zróbcie tylko zapasy PUREE DYNIOWEGO, aby starczyło na zimny czas. I koniecznie przygotujcie do niej TE wytrawne ciastka, bo to duet znakomity.



ZUPA DYNIOWA Z CURRY

3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
3 suszone pomidory
2 duże udka kurczaka
kilka ziaren pieprzu
1 listek laurowy
sól

2 szklanki PUREE DYNIOWEGO
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki

jogurt do podania

Warzywa obrać i pokroić na większe kawałki a następnie umieścić w garnku. Dodać do nich udka, suszone pomidory i przyprawy. Całość zalać wodą (około 2 litry) i gotować na małym ogniu około 1 1/2 godziny. Następnie wywar przecedzić na sicie. W garnku ponownie umieścić warzywa i wywar po czym całość zmiksować. Do garnka dodać purre dyniowe oraz pozostałe przyprawy. Zagotować i gotować jeszcze około 15 minut. Podawać z jogurtem i wytrawnymi ciastkami z kiełbasą z TEGO przepisu.
SMACZNEGO!!!





5 komentarzy:

  1. pychota, szkoda,że u mnie brakuje dyni ;c

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam smak dyni ! Szczesliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam jeszcze trochę zamrożonej dyni; już chyba wiem, co z nią zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam krem z dyni. W tym roku zrobiłam naprawdę duży zapas dyni i myślałam, że wystarczy mi do wiosny. Niestety już się skończył :( . W przyszłym roku (a właściwie już mogę powiedzieć, że w tym roku) muszę podwoić ilość dyniowego zapasu.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP