poniedziałek, 18 maja 2015

ROLADA Z KREMEM MALINOWYM.

Tęskniąc za latem. Bo wiosna w tym roku za przyjemna nie jest. Opróżniam zamrażarkę aby znalazło się w niej miejsce na nowe zapasy. Z tej okazji zrobiłam sobie taką oto roladę. Lekką, pełną malin, w sam raz na letnią tęsknotę. Delektując się nią, chowam nogi pod kocem i z niecierpliwością wypatruje ciepłych dni. 




ROLADA Z KREMEM MALINOWYM
1 sztuka

CIASTO CYGARETKOWE
40 g cukru pudru
40 g białka
40 g mąki pszennej
40 g bardzo miękkiego masła
różowy barwnik

CIASTO BISZKOPTOWE
6 jajek
100 g drobnego cukru
120 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM
250 g sera mascarpone
130 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
250 g malin (rozmrożonych i odciśniętych)

Wszystkie składniki na ciasto cygaretkowe utrzeć na jednolitą masę. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i umieścić w lodówce.
Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia po czym odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier partiami. Następnie ciągle ubijając dodawać żółtka po jednym. Na koniec do masy za pomocą szpaktułki dodać w trzech partiach mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 45x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z schłodzonej masy cygaretkowej na papierze stworzyć wybrany wzór. Na tak przygotowane wzory wylać masę biszkoptową i dokładnie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut do tak zwanego "suchego patyczka". Następnie blachę wyjąć z piekarnika, ciasto przełożyć na papier do pieczenia tak aby wzór był na dole i zwinąć ciasto w rulon wzdłuż węższego boku. Zwiniętą roladę zostawić do całkowitego ostygnięcia. 
W misce miksera umieścić mascarpone, śmietankę, ziarenka wanilii oraz cukier. Ubijać na wysokich obrotach aż masa zgęstnieje pilnując aby jej nie przebić. Maliny umieścić w wysokim naczyniu po czym zblendować. Krem połączyć z malinami, najlepiej w kilku partiach. Gdyby masa zaczęła robić się za rzadka, nie dodawać kolejnej porcji malin. 
Ostygniętą roladę rozwinąć. Na jej wierzchu rozsmarować równomiernie krem. Roladę zwinąć ponownie. Ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokroić.
SMACZNEGO!!!




3 komentarze:

  1. Wiosna w tym roku rzeczywiście raczej ma dobre momenty tylko...
    U mnie też jeszcze trochę zamrożonych malin jest, ale już nie mogę się doczekać nowych :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ona śliczna! :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP