Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne i lekkie placuszki śniadaniowe. Które u mnie zagościły w wydaniu wytrawnym ale będę na pewno tak samo smaczne gdy przygotujecie je na słodko odpowiednio modyfikując przepis. Przepis ten zagościł w wiosennym wydaniu GREEN CANOE do którego przeczytania serdecznie zachęcam jeśli oczywiście jeszcze tego nie zrobiliście.
PLACUSZKI Z RICOTTY Z SOSEM POMIDOROWYM
6 sztuk
SOS
200 ml passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
Olej
PLACUSZKI
200 g sera ricotta
35 g mąki ryżowej
1 jajko
40 g startego parmezanu
Natka pietruszki
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
W garnku rozgrzać małą ilość oleju. Wrzucić na niego ząbek
czosnku pokrojony w cienkie plasterki i smażyć chwilę. Następnie do garnka
dorzucić oregano i wlać passatę pomidorową. Całość gotować około 10 minut. Na
koniec doprawić solą i pieprzem.
W misce umieścić ricottę, jajko, mąkę ryżową, starty
parmezan, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość wymieszać
dokładnie. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Następnie przy pomocy
łyżki wylewać masę na patelnie i formować z niej placuszki. Smażyć na złoto z
każdej strony. Po zdjęciu z patelni odsączyć na papierze. Podawać z sosem
pomidorowym.
SMACZNEGO!!!
hmmmm, chyba spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się takie placki:)
OdpowiedzUsuńZ ricotty placuszki robiłam, ale w wersji na słodko i podbiły moje podniebienie. Takie wytrawne z pewnością muszą być równie pyszne :)
OdpowiedzUsuńmożna pominąć parmezan?
OdpowiedzUsuńhttp://www.evergreen.pl/parmezan-weganski-violife-p-2698.html
UsuńPlacuszki na słono są świetne, a Twoje bardzo kuszą: )
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich placuszków :)
OdpowiedzUsuńpewnie bardzo delikatne za sprawą ricotty :) oj zjadłabym!
OdpowiedzUsuń