Nareszcie pomidor ma smak pomidora. Chętnie zjadam je na kanapce na śniadanie i delektuje się smakiem po długim zimowym okresie. Lubię ten czas i wiem że pomidory będą smakować z każdym dniem lepiej. A wtedy moja wyobraźnia co do pomidorowych połączeń nie będzie miała końca. Na razie jednak przedstawiam Wam połączenie które na pewno będzie smakować każdemu. Bo kto nie lubi pomidorów z czosnkiem i oregano. W końcu to klasyka ale podana trochę inaczej w formie małego, wytrawnego sernika.
CZOSNKOWE
SERNICZKI Z POMIDORAMI I OREGANO
4 tortownice o średnicy 12 cm
SPÓD
80 g płatków owsianych
100 g otrębów owsianych
90 g masła
1 łyżeczka soli
MASA SEROWA
800 g mielonego twarogu
5 ząbków czosnku
3 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 pęczek świeżego oregano
1 czubata łyżeczka suszonego oregano
1 ½ łyżeczka soli
Pieprz
Pomidorki koktajlowe w różnych kolorach
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W rondelku rozpuścić
masło i odstawić. W misce umieścić płatki owsiane, otręby oraz sól a następnie
zalać 2/3 roztopionego masła i wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia wysypać płatki z dodatkami po czym rozgarnąć równomiernie po całej
powierzchni. Piec w nagrzanym piekarniku 8 min po czym zawartość blaszki
rozgarnąć ponownie. Czynność powtarzać jeszcze około 3 razy uważając aby płatki
się nie spaliły, mają być tylko przyrumienione. Gdy płatki będą gotowe
przełożyć je do miski a następnie wlać do nich pozostałe masło i wymieszać. Dna
małych tortownic wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie umieścić przygotowane
wcześniej płatki z dodatkami a następnie ugnieść. Tak przygotowane wstawić do
lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W misce miksera umieścić
ser, rozdrobniony oraz roztarty z solą czosnek , świeże posiekane oregano,
suszone oregano oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić mikserem po czym
wbijać po jednym jajku i po każdym wbiciu masę dokładnie miksować. Na koniec
dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Masę przelać do foremek po czym
na górze każdego sernika ułożyć przepołowione pomidorki koktajlowe uważając aby
nie utopiły się w masie serowej. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut po czym
zmniejszyć temperaturę na 160 stopni C i piec jeszcze około 40 minut. Serniczki
podawać na ciepło.
coś cudownego! jestem zachwycona Twoją dzisiejszą propozycją :*
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentują, tylko siadać i wcinać:)
OdpowiedzUsuńWow, te serniczki wyglądają cudownie! *.*
OdpowiedzUsuńAleż to wspaniale wymyśliłaś. :D
Fajne nietypowe serniczki :) racja pomidory już smakują jak prawdziwe :)
OdpowiedzUsuńIdealne na przekaske na tarasie :) Takich serniczkow jeszcze nie jadlam...kusisz :)
OdpowiedzUsuńMuszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
To musi być coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńWygląda baaaardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńIntrygujący pomysł :)
OdpowiedzUsuń