Zielenią się już na sklepowych półkach. W tym roku mam co do nich duże plany. Oczywiście zaczynam od zajadania się nimi w najczystszej formie czyli ugotowane i polane masłem z bułka tartą. A w następnej kolejności robię to clafoutis. Pyszne połączenie zielonego groszku ze szparagami z dodatkiem sera. W sam raz na dzisiejszy obiad.
4 porcje
1 pęczek szparagów
100 g zielonego groszku
100 g masła+1 łyżka do wysmarowania formy
3 jajka
110 g żółtego sera np. Cheddara +garść do posypania wierzchu
110 g mąki pszennej
130 ml mleka
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Żaroodporną formę do
zapiekania wysmarować grubo masłem. Pozostałą część masła rozpuścić i odstawić
do przestygnięcia. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce po czym pod skosem
posiekać na mniejsze kawałki. W misce odważyć mąkę, wbić jajka, wlać mleko oraz
przestudzone masło. Z całości wyrobić rzadkie ciasto po czym dorzucić do niego
starty na grubych oczkach ser a następnie całość doprawić solą i ostrą papryką.
Na dnie naczynia ułożyć większość warzyw zostawiając trochę na dekorację
wierzchu. Całość zalać ciastem układając na górze resztę warzyw i posypując
wierzch ciasta startym serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku około 35 minut
uważając aby wierzch się nie spalił.
Cudownie lekkie, wiosenno-zielone danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :) Nigdy nie słyszałam o clafoutis wytrawnym, a tu taka wspaniała propozycja :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego cuda, ale szparagi uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com