sobota, 4 kwietnia 2015

JAJKA FASZEROWANE RICOTTĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I BOCZKIEM.

Zaraz, za chwilę usiądziecie do świątecznego śniadania. Wiem że jesteście już w wirze wielkanocnych przygotowań ale jeśli przez przypadek ktoś się nie zdecydował jakie faszerowane jajka znajdą się na jego świątecznym stole to mam dla Was hit. Dla nas hit tego roku w faszerowanych jajkach. Zaraz po TYCH



JAJKA FASZEROWANE RICOTTĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I BOCZKIEM
6 sztuk

3 jajka
60 g sera ricotta (czubata łyżka)
15 g drobno startego parmezanu
4 suszone pomidory
2 łyżeczki majonezu
2 bardzo cienkie plasterki wędzonego boczku
sól
pieprz

Jajka ugotować na twardo. Boczek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić pod grilla w piekarniku. Grillować aż z boczku wytopi się cały tłuszcz i stanie się on chrupiący i mocno zrumieniony. Obrać ze skorupek, przeciąć na pół i wydrążyć żółtka które następnie umieścić w misce. Do żółtek dodać ricottę, drobno starty parmezan, suszone pomidory drobno posiekane odsączone z oleju, zgrillowany wcześniej boczek pokruszony drobno oraz sól i pieprz. Nadzienie dokładnie wymieszać po czym całość umieścić w rękawie cukierniczym. Przed podaniem nadziać jajka.
SMACZNEGO!!!



3 komentarze:

  1. Cuda Pani! Można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można , ale nadziać najlepiej przed podaniem aby nie obeschły :)

      Usuń
  2. Dziękuję za odpowiedź!:)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP