poniedziałek, 13 kwietnia 2015

KOKOSOWY BUDYŃ JAGLANY Z SOSEM Z SUSZONYCH ŚLIWEK.

No nie, gdzie podziała się ta pogoda która rozpieszczała nas w weekend ? Po słońcu zostało tylko wspomnienie a za oknem hula wiatr i pada rzęsisty deszcze. Raczej spacer w promieniach słońca trzeba będzie sobie dzisiaj odpuścić. Aby osłodzić sobie w taki razie taki poniedziałek dzień zaczynam od budyniu jaglanego. Dzisiaj z sosem z suszonych śliwek który gdy pojawią się pierwsze owoce można zamienić wtedy na nie. 



KOKOSOWY BUDYŃ JAGLANY Z SOSEM Z SUSZONYCH ŚLIWEK
1 porcja

SOS
10 suszonych śliwek najlepiej takich suszonych na słońcu
1 szklanka wody

BUDYŃ
2 łyżki zmielonej drobno kaszy jaglanej
½ szklanki mleka kokosowego (przezroczystego płynu)
½ szklanki wody
1 łyżka brązowego cukru

W małym rondelku umieścić śliwki, zalać wodą i gotować  około 10 minut. Następnie wyjąć śliwki, przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować na gładkie purre. Dolać trochę wody z gotowania śliwek aby rozrzedzić sos.
W garnku umieścić 2 łyżki zmiksowaną wcześniej w młynku do mielenia kaszę jaglaną. Zalać ją mlekiem kokosowym oraz wodę. Dodać cukier i gotować około 10 minut aż budyń zrobi się gęsty. Podawać z sosem z suszonych śliwek.
SMACZNEGO!!!



Przepis ten przygotowałam dla magazynu GREEN CANOE. Po więcej wiosennych śniadań zapraszam na jego łamy.


7 komentarzy:

  1. jedyny plus takiej paskudnej, przedłużającej się pogody, to właśnie TAKIE śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po takim śniadanku dzień musi być udany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. budynie jaglane to jedne z moich ulubionych deserów, a ta wersja jest jedną z lepszych jakie widziałam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wspaniały ten budyń :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Baaardzo przyjemny w smaku budyniek-właśnie go zrobiłam z bananem i żurawiną,bo śliwek niestety brakło:)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP