Takie malutkie nasionka a kryją w sobie tyle dobrego. Nasionka szałwii hiszpańskiej popularnie zwane nasionkami chia przesycone są samymi dobrociami, między innymi kwasami omega 3, wapniem oraz żelazem. Oczywiście lista dobroczynnych składników nie kończy się na tych trzech składnikach. Można by też wymieniać na co wpływają i co zmniejszają. Ale ja zamiast wymieniania wybieram pucharek pełen dobroci bo w końcu wiosna nastała i trzeba się wziąć za siebie. Wam też polecam ten deser bo to niby deser a jednak samo zdrowie i do tego wcale nie trzeba się napracować przy jego wykonywaniu bo robi się praktycznie sam.
KOKOSOWY PUDDING CHIA Z MARAKUJĄ
4 porcje
1 puszka mleka kokosowego (400 g )
150 mleka (można użyć mleka roślinnego)
1/3 szklanki nasion chia
2 łyżki cukru pudru
4 marakuje lub inne owoce
W misce wymieszać razem mleko kokosowe, mleko oraz cukier puder. Spróbować i gdyby mieszanina była za mało słodka to ją dosłodzić. Do miski dorzucić nasiona chia i wszystko dokładnie wymieszać. Mieszankę przełożyć do szklanek i umieścić na noc w lodówce. Podawać następnego dnia z miąższem marakui.
SMACZEGO!!!
Mmm.. :D
OdpowiedzUsuńNasionka, nasionkami, wcinam je codziennie, ale żeby tak marakuje dostać na mojej 45 tysięcznej wsi...
OdpowiedzUsuńZarówno chia, jak i marakuja to obszar dla mnie nieznany, pora się doedukować ;) Ciekawa jestem smaku. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń