Dzisiaj mam dla Was przepis który znalazł się w najnowszym, wiosennym wydaniu magazynu FOOD culture. W najnowszym numerze znajdziecie więcej moim propozycji burgerowych ale także wiele innych, pysznych przepisów i nie tylko. Bo od tego numeru w naszym magazynie będą się ukazywać także artykuły na inne różne tematy. Zresztą sprawdźcie sami. Znajdziecie go na końcu tego wpisu. A ja tymczasem zapraszam na niesztampowe burgery z quinoa, którymi zajada się nawet mój 10-miesięczny synek. Oczywiście dla niego przygotowuje same kotlety bez dodatku soli.
BURGERY Z QUINOA, MARCHEWKĄ
BURGERY Z QUINOA, MARCHEWKĄ
I SOSEM MIĘTOWYM
5 sztuk
½ szklanki ziaren Quinoa
1 duża marchew
sól
pieprz
płatki chili
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 jajko
3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
1 łyżka oliwy
5 bułek
rukola
ogórek zielony
SOS
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
Sól
Pieprz
Kilka listków mięty drobno posiekanych
Quinoę umieścić na sicie i przelać wrzątkiem. W garnku
zagotować 1 ½ szklanki wody po czym wrzucić do niej przepłukaną quinoę i
gotować około 20 minut. Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Do ugotowanej komosy
dodać startą na dużych oczkach marchewkę, wszystkie przyprawy, jajko oraz
błyskawiczne płatki owsiane uprzednio zalane małą ilością wrzątku. Wszystko
dokładnie wymieszać po czym z masy ulepić 5 burgerów. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia po czym
ułożyć na niej burgery. Piec je w nagrzanym piekarniku około 30 minut obracając
w międzyczasie. Gdy burgery będą się piec wszystkie składniki sosu połączyć ze
sobą. Upieczone burgery umieszczać w grillowanych bułkach przekładając rukolą,
ogórkiem oraz sosem.
Wspaniałe burgery - moi faworyci spośród wszystkich burgerowych propozycji :)
OdpowiedzUsuńświetne burgery!
OdpowiedzUsuńChyba się skusze bo i quinoa, i burgery za mną "chodzą" od dawna :)
OdpowiedzUsuńBułeczki też pieczesz sama? Bo prezentują się smakowcie
OdpowiedzUsuńTak Aniu zazwyczaj tak :) Przepis jest na blogu :) Pozdrawiam
Usuń