wtorek, 16 czerwca 2015

WYTRAWNE PTYSIE Z PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU I CHRZANU.

Czerwiec zdecydowanie mój ulubiony miesiąc w roku. Zielony kolor króluje nie tylko w przyrodzie ale także na talerzu. Półki warzywniaka uginają się pod ciężarem świeżych pyszności. A ja wchodząc do niego zapominam nagle co miałam kupić i sięgam po to co znajdzie się w zasięgu wzroku. Tym razem mój wzrok wylądował na młodym groszku i nie mogłam po niego nie sięgnąć. W domu wyczarowałam takie oto ptysie. Bardzo lubię je przygotowywać i zazwyczaj lądowały na naszym talerzu w wersji słodkiej. Tym razem postawiłam na wytrawne nadzienie i powiem Wam że wyszło pysznie. Także zachęcam Was do zrobienia sobie ptysi z takim zielonym środkiem. Wspaniale sprawdzą się jako przekąska na imprezie.

WYTRAWNE PTYSIE Z PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU I CHRZANU
20 sztuk

CIASTO
100 ml mleka
80 g masła
100 ml wody
130 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
3 jajka
Pieprz
Jajko do smarowani a ptysi

PUREE
400 g zielonego groszku
2 czubate łyżeczki chrzanu
2 czubate łyżeczki serka śmietankowego
Sól
Pieprz

W garnku umieścić mleko, wodę, sól oraz masło. Całość podgrzewać na średnim ogniu. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć zdjąć go z palnika i powoli wsypywać mąkę cały czas mieszając masę, najlepiej drewnianą łyżką, do czasu aż masa zrobi się gładka. Garnek ponownie umieścić na palniku dosłownie na chwilę (około minuty) cały czas mieszając ciasto. Zdjąć z ognia po czym odstawić na kilka minut. Po tym czasie pojedynczo dodawać jajka, każde dokładnie wmieszać w ciasto przy użyciu drewnianej łyżki. Na koniec ciasto doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Masę wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odległościach około 5 cm od siebie. Z tej ilości ciasta powinno wyjść około 20 sztuk ptysi. Wierzch każdego ptysia wysmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 50 minut w 200 stopniach C do czasu aż ptysie urosną i zrobią się przyrumienione. Tak faktycznie czas pieczenia zależy od wielkości wyciśniętych ptysi. Aby sprawdzić czy ptysie są już gotowe można przekroić jednego i zobaczyć czy ciasto w środku jest upieczone. Gotowe ptysie ostawić do przestygnięcia.
Zielony groszek gotować we wrzącej wodzie około 6 minut. Po tym czasie ostudzić go i odcedzić na sitku. Ugotowany groszek, chrzan, serek oraz przyprawy umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę którą następnie przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce.
Ptysie przekrawać na pół i wypełniać puree przełożonym do rękawa cukierniczego.
SMACZNEGO!!!




8 komentarzy:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP