Tort bezowy w sam raz na Dzień Dziecka. Równie pyszny jak TEN kawowy. Z dużą ilością kremu waniliowego przełamany kwaskowatością marakui i truskawek. Zostawiam Was z przepisem i uciekam nad morze z nadzieją że dzisiaj wyjdzie słońce. A wszystkim dzieciom tym małym i dużym najlepszego.
TORT BEZOWY Z TRUSKAWKAMI I MARAKUJĄ
tort o średnicy 20 cm
BEZA
6 białek
300 g drobnego cukru
3 łyżeczki soku z cytryny
KREM
250 g sera mascaropne
300 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru pudru
5 marakui
świeże truskawki do dekoracji
Połowę białek razem z sokiem z cytryny oraz cukrem umieścić w misce miksera i ubijać na dość niskich obrotach. Po chwili gdy cukier się rozpuścić dodać resztę białek. Ubijać na wysokich obrotach aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzać na 140 stopni C z termoobiegiem. Na papierze do pieczenia narysować trzy kółka o średnicy 20 cm. Masę białkową rozdzielić na trzy części i uformować z niej płaskie blaty bezowe. Piec około 90 minut. Bezy zostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia. W misce miksera umieścić ser oraz śmietankę. Ubić na sztywno uważając aby nie przebić masy. Pod koniec ubijania do miski dodać cukier oraz ekstrakt waniliowy.Truskawki obrać, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki.
Tort składać przed samym podaniem. Na blatach układać krem oraz przygotowane truskawki i miąższ z marakui.
SMACZNEGO!!!
Uwielbiam bezę, uwielbiam truskawki, uwielbiam ten tort :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tą marakują :)
OdpowiedzUsuńwow… piękny:)
OdpowiedzUsuń