Choć za oknem listopadowa pogoda to ja w tym roku jak tylko mogę przedłużam sobie lato. Zaczęło się od późno wrześniowych wakacji, przez wyjazd do Mediolanu a teraz ten pieczony naleśnik pełen owoców jagodowych. Owoców które jakimś cudem dostałam w warzywniaku z zapewnieniem że to jeszcze polskie zbiory.
BLÅBÄRSPANNKAKA
przepis podpatrzony u Malwiny z FILOZOFII SMAKU
forma do zapiekania o średnicy 20 cm
160 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
3 jajka
3 łyżki cukru
garść borówek amerykańskich
garść malin
cukier puder do podania
masło do wysmarowania formy
Piekarnik nagrzać na 220 stopni C. Wszystkie składniki na naleśnika czyli mąkę, mleko, jajka oraz cukier zmiksować. Ciasto powinno być dość lejące. Formę wysmarować masłem, wlać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 10 minut po czym na wierzchu ułożyć wcześniej umyte owoce i ponownie wstawić do piekarnika. Po około 20 minutach naleśnik jest gotowy. Podawać na ciepło lub zimno posypany cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Przepis dodaję do skandynawskiej akcji MOPSIKA
Mniam, rozmarzyłam się nad tym naleśnikiem... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie śniadania, mogłabym jeść je codziennie tylko niestety, czasu brak:)
OdpowiedzUsuńU mnie podobnie, ale od czasu do czasu znajdzie się jeden dzień na takie śniadanie ;)
UsuńPychota. W końcu muszę zrobić u siebie. Witam Cię w akcji :)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie bo pycha są ;)
UsuńPycha! Smak lata!
OdpowiedzUsuńwyobraz sobie ze dwa dni temu zbierałam ostatnie juz chyba truskawki, maliny i poziomki z mojego ogrodka. w tym roku wyjatkowo pieknie i dlugo cieszyly nas swoim smakiem i to bez zadnych dopalaczy :)
OdpowiedzUsuńJak fajnie, przynajmniej jesień z owocami z krzaczka mniej straszna :)
UsuńMniam, mniam.
OdpowiedzUsuńJak to pieczony naleśnik, to z moim clafoutis byłam blisko :) Wygląda pięknie, no i te dechy :)
OdpowiedzUsuńNie cierpię malin i owoców leśnych, ale takiego naleśnika nigdy w życiu nie widziałam i chętnie bym zjadła. No, wcześniej pościągałabym owocki :D
OdpowiedzUsuńMmm, pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna uzyc owoce zamrozone? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście :) Pozdrawiam :)
Usuń