poniedziałek, 30 listopada 2015

CURRYSTRÖMMING.

Lubię śledzie, ale jakoś tak się dzieje że chęć na nie przychodzi mi zwłaszcza zimą, a w ogóle już w przedświątecznym. Do moich ulubionych należą te w sosie musztardowym, ale właśnie się zorientowałam że nie ma ich na blogu. Obowiązkowo co roku także robię te GOTOWANE ŚLEDZIE. W zeszłym roku furorę na świątecznym stole zrobiły te POMIDOROWE ŚLEDZIE Z RODZYNKAMI i muszę przyznać że w tym roku też mam je w planach. Ale jeśli żadne z wymienionych powyżej Was nie porywają to polecam śledzie po szwedzku w sosie curry. Są naprawdę dobre. Ich ostrość zależy od długości moczenia w occie. Jeśli nie lubicie zbyt mocno octowych to polecam skrócić czas moczenia. Razem ze mną skandynawskie śledzie przygotowywały PANNA MALWINAMOPSIK oraz MIRABELKA.







CURRYSTRÖMMING CZYLI ŚLEDZIE PO SZWEDZKU
przepis z książki Małgorzaty Caprari ŚLEDZIE. 200 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW KUCHNI POLSKIEJ I ŚWIATOWEJ


5 matiasów
3 łyżki majonezu
180 g kwaśnej śmietany 12%
1 kwaśne jabłko
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki przyprawy curry
sok z cytryny
ocet do namoczenia śledzi

Śledzie namoczyć w mieszance 1:1 wody i octu, zamknąć szczelnie i umieścić na noc w lodówce. Następnego dnia pokroić w kostkę, dodać do nich resztę składników czyli majonez, śmietanę, jabłko starte na tarce o dużych oczkach i skropione sokiem z cytryny, zmiażdżony i roztarty ze szczyptą soli czosnek oraz przyprawę curry. Wszystko dokładnie wymieszać po czym umieścić w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać ze świeżym chlebem.
SMACZNEGO!!!






Przepis dodaję do Skandynawskiej akcji Mopsika:



6 komentarzy:

  1. Takich nie znałam - zapisuję do zrobienia, bo śledzie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo fajnie, że wypróbowałaś akurat ten przepis. Te śledzie są naprawdę inne od wszystkich i bardzo smaczne. Dziękuję za Twój duży wkład w akcję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. W Danii takie śledzie też są bardzo popularne. Czasem ze słodką nutą - tych nie tykam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śledzie z curry brzmią bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już patrząc na składniki wiem, że byłabym zachwycona :). Robiłam śledzie z curry z innego przepisu, to jest niesamowite połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Beda idealne na dzisiejsza kolacje ;))

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP