Lubię śledzie, ale jakoś tak się dzieje że chęć na nie przychodzi mi zwłaszcza zimą, a w ogóle już w przedświątecznym. Do moich ulubionych należą te w sosie musztardowym, ale właśnie się zorientowałam że nie ma ich na blogu. Obowiązkowo co roku także robię te GOTOWANE ŚLEDZIE. W zeszłym roku furorę na świątecznym stole zrobiły te POMIDOROWE ŚLEDZIE Z RODZYNKAMI i muszę przyznać że w tym roku też mam je w planach. Ale jeśli żadne z wymienionych powyżej Was nie porywają to polecam śledzie po szwedzku w sosie curry. Są naprawdę dobre. Ich ostrość zależy od długości moczenia w occie. Jeśli nie lubicie zbyt mocno octowych to polecam skrócić czas moczenia. Razem ze mną skandynawskie śledzie przygotowywały PANNA MALWINA, MOPSIK oraz MIRABELKA.
CURRYSTRÖMMING CZYLI ŚLEDZIE PO SZWEDZKU
CURRYSTRÖMMING CZYLI ŚLEDZIE PO SZWEDZKU
przepis z książki Małgorzaty Caprari ŚLEDZIE. 200 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW KUCHNI POLSKIEJ I ŚWIATOWEJ
5 matiasów
3 łyżki majonezu
180 g kwaśnej śmietany 12%
1 kwaśne jabłko
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki przyprawy curry
sok z cytryny
ocet do namoczenia śledzi
Śledzie namoczyć w mieszance 1:1 wody i octu, zamknąć szczelnie i umieścić na noc w lodówce. Następnego dnia pokroić w kostkę, dodać do nich resztę składników czyli majonez, śmietanę, jabłko starte na tarce o dużych oczkach i skropione sokiem z cytryny, zmiażdżony i roztarty ze szczyptą soli czosnek oraz przyprawę curry. Wszystko dokładnie wymieszać po czym umieścić w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać ze świeżym chlebem.
Takich nie znałam - zapisuję do zrobienia, bo śledzie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńOoo fajnie, że wypróbowałaś akurat ten przepis. Te śledzie są naprawdę inne od wszystkich i bardzo smaczne. Dziękuję za Twój duży wkład w akcję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW Danii takie śledzie też są bardzo popularne. Czasem ze słodką nutą - tych nie tykam ;)
OdpowiedzUsuńŚledzie z curry brzmią bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJuż patrząc na składniki wiem, że byłabym zachwycona :). Robiłam śledzie z curry z innego przepisu, to jest niesamowite połączenie.
OdpowiedzUsuńBeda idealne na dzisiejsza kolacje ;))
OdpowiedzUsuń