środa, 4 listopada 2015

RACUCHY Z JABŁKAMI I ROZMARYNEM.

Racuchy zazwyczaj kojarzą nam się ze słodkim daniem, ale wersja nie na słono także sprawdza się idealnie. Zwłaszcza na drugie śniadanie lub pierwsze jak kto woli. Jeśli lubicie różnego rodzaju placuszki to zapraszam do TEJ zakładki, gdzie liczba ich rośnie w szybkim tempie, zwłaszcza teraz gdy Młody pochłania ich niezliczone ilości. A jeśli lubicie jednak racuchy w bardziej słodkiej wersji to koniecznie wypróbujcie  wersję z oscypkiem i sosem żurawinowym.



RACUCHY Z JABŁKAMI I ROZMARYNEM
12 sztuk

400 g mąki pszennej
szczypta soli
około 330 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
30 g drożdży
1 jajko
4 jabłka
½ łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
sok z 1/2 cytryny
olej do smażenia


Do miski miksera przesiać mąkę oraz sól. W miseczce umieścić 1/4 letniego mleka, dodać do niego cukier oraz rozkruszyć drożdże. Odstawić na około 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Do przesianej mąki wlać resztę letniego mleka, zaczyn drożdżowy, wbić jajko, wrzucić rozmaryn oraz dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wyrobić ciasto które powinno być gładkie. Najlepiej zrobić to przy użyciu haka miksera. Ciasto powinno być dość rzadkie, tak aby dało wylać się potem na patelnie więc w razie konieczności zwiększyć lub zmniejszyć ilość mleka.  Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Następnie patelnie razem z olejem rozgrzać porządnie. Na rozgrzanym olej wykładać przy pomocy łyżki wysmarowanej olejem ciasto. Smażyć na małym ogniu z obydwu stron tak aby racuchy z każdej strony ładnie się zrumieniły.
SMACZNEGO!!!







9 komentarzy:

  1. I to się nazywają prawdziwe racuszki - grube i rumiane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię połączebie owoców i ziół, szczególnie jabłek z rozmarynem :) piękne zdjęcia! Jak znajdę trochę czasu, to obowiązkowo robię takie racuchy!

    OdpowiedzUsuń
  3. kojarzą mi się ze smakiem dzieciństwa i wizytami u babci, która jesienią robiła mi racuchy ze świeżych jabłek ! Coś niesamowitego <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też racuchy kojarzą się z Babcią :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię racuszki z jabłkami, ale połączenia z rozmarynem jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuziu to musisz koniecznie to nadrobić, wszędzie dobrze się komponuje nawet w ciastach :)

      Usuń
  5. Moja ciocia robi najlepsze racuchy pod słońcem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Racuchy z jabłkami w wersji wytrawnej? Kupiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP