sobota, 21 listopada 2015

FLÄSKPANNKAKA CZYLI SZWEDZKI ZAPIEKANY NALEŚNIK Z BOCZKIEM.

Ostatnio popadłam w fascynację naleśnikami. Po ostatnim Blåbärspannkaka który się cieszył wśród Was dużą popularnością, postanowiłam przygotować jego wytrawną wersję czyli z dodatkiem boczku wędzonego. Ten poniżej to tradycyjny szwedzki naleśnik, lecz ja gdy następnym razem będę go przygotowywać to mam wielką ochotę dodać do niego także mniej tradycyjne dodatki, takie jak suszone pomidory, zioła i podsmażoną cebulkę. Ale to następnym razem, teraz zapraszam Was na wersję podstawową, która na pewno przypadnie Wam do gustu.




FLÄSKPANNKAKA
forma o średnicy 20 cm

125 g boczku wędzonego
2 jajka
350 ml mleka
130 g mąki
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz

Piekarnik nagrzać na 220 stopni C. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Pozostałe składniki umieścić w misce i zmiksować dokładnie. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, na dnie ułożyć podsmażony boczek. Na boczek wylać masę naleśnikową i całość umieścić w nagrzanym piekarniku. Naleśnik piec około 25 minut. 
SMACZNEGO!!!




Przepis dodaję do akcji MOPSIKA :



5 komentarzy:

  1. To ja się już piszę na tę wersję z suszonymi pomidorami i ziołami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można mąkę pszenną zamienić na jakąś inną? :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP