piątek, 27 listopada 2015

ŻYTNIE PODPŁOMYKI Z JARMUŻEM, BOROWIKAMI I OSCYPKIEM.

Tęsknię za słońcem i początkiem jesieni, gdy promienie słoneczne przyjemnie ogrzewały a światło do zdjęć było wręcz nieziemskie. Niestety moje tęsknoty będą musiały trochę poczekać bo nadciąga czas szaroburych dni podczas których mało się chce. Jedynie zbliżający czas świąteczny z migoczącymi wszędzie światełkami powoduje u mnie wzmożone chęci do lukrowania, pieczenia i eksperymentowania ze świątecznymi smakami, ale to to za chwilę. A teraz zapraszam na żytnie podpłomyki z jarmuże, borowikami i oscypkiem, które będą idealną przekąską lub dodatkiem do ulubionej zupy. Inną ich wersję, która była równie smaczna znajdziecie TU.




PODPŁOMYKI Z JARMUŻEM, BOROWIKAMI I OSCYPKIEM
6 sztuk

100 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej
szczypta soli
230 ml gorącej wody
2 łyżki oliwy
2 garście jarmużu
6 łyżek gęstej śmietany 18 %
2 garście jarmużu
kawałek oscypka
6 dużych borowików
Świeżo zmielony pieprz


Jarmuż porwany na mniejsze kawałki wrzuć do gorącej wody i gotuj około 3 minut. Przełóż na durszlak i przelej zimną wodą. W misce miksera umieść mąki, sól oraz oliwę. Ciasto zacznij wyrabiać mikserem po czym dodaj  do niego gorącą wodę. Gdyby ciasto było za suche dodaj trochę więcej wody. Wyrabiaj chwilę aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na około 20 minut. Piekarnik razem z blachą lub z kamieniem do pieczenia pizzy nagrzej na 200 stopni C. Ciasto podziel na 6 części. Każdą część cienko rozwałkowuj, posmaruj śmietaną, ułóż na nim ser oraz wcześniej zblanszowany jarmuż a na koniec cienko pokrojonego borowika. Podpłomyki umieść na gorącej blasze i piecz około 15 minut. Przed podaniem posyp świeżo zmielonym pieprzem.
SMACZNEGO!!!




4 komentarze:

  1. pierwszy raz widzę takie cudeńka, wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają, są na pewno pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakie borowiki! Chyba po swoje mrożone sięgnę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczerze? Nigdy takich podpomyków nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP