Tęsknię za słońcem i początkiem jesieni, gdy promienie słoneczne przyjemnie ogrzewały a światło do zdjęć było wręcz nieziemskie. Niestety moje tęsknoty będą musiały trochę poczekać bo nadciąga czas szaroburych dni podczas których mało się chce. Jedynie zbliżający czas świąteczny z migoczącymi wszędzie światełkami powoduje u mnie wzmożone chęci do lukrowania, pieczenia i eksperymentowania ze świątecznymi smakami, ale to to za chwilę. A teraz zapraszam na żytnie podpłomyki z jarmuże, borowikami i oscypkiem, które będą idealną przekąską lub dodatkiem do ulubionej zupy. Inną ich wersję, która była równie smaczna znajdziecie TU.
PODPŁOMYKI Z JARMUŻEM, BOROWIKAMI I OSCYPKIEM
6 sztuk
100 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej
szczypta soli
230 ml gorącej wody
2 łyżki oliwy
2 garście jarmużu
6 łyżek gęstej śmietany 18 %
2 garście jarmużu
kawałek oscypka
6 dużych borowików
Świeżo zmielony pieprz
Jarmuż porwany na
mniejsze kawałki wrzuć do gorącej wody i gotuj około 3 minut. Przełóż na
durszlak i przelej zimną wodą. W misce miksera umieść mąki, sól oraz oliwę.
Ciasto zacznij wyrabiać mikserem po czym dodaj
do niego gorącą wodę. Gdyby ciasto było za suche dodaj trochę więcej
wody. Wyrabiaj chwilę aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryj
folią spożywczą i odstaw na około 20 minut. Piekarnik razem z blachą lub z
kamieniem do pieczenia pizzy nagrzej na 200 stopni C. Ciasto podziel na 6
części. Każdą część cienko rozwałkowuj, posmaruj śmietaną, ułóż na nim ser oraz
wcześniej zblanszowany jarmuż a na koniec cienko pokrojonego borowika.
Podpłomyki umieść na gorącej blasze i piecz około 15 minut. Przed podaniem
posyp świeżo zmielonym pieprzem.
pierwszy raz widzę takie cudeńka, wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, są na pewno pyszne;)
OdpowiedzUsuńA jakie borowiki! Chyba po swoje mrożone sięgnę :-)
OdpowiedzUsuńSzczerze? Nigdy takich podpomyków nie jadłam!
OdpowiedzUsuń