piątek, 21 lipca 2017

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI.

Lato w tym roku zdecydowanie nas nie rozpieszcza. Chłodne wieczory podczas których nie da się siedzieć bez ciepłej bluzy czy zimne poranki, gdy zmarznięte stopy trzeba chować pod kołdrę. Takie jest tegoroczne lato. Ale i tak to moja ulubiona pora roku z mnóstwem warzyw i owoców, pięknych zachodów słońca i nieporównywalnym z niczym zapachem po deszczu. No i z truskawkami, które jak wszystko co dobre już się powoli kończą. Może jeszcze zdążycie zrobić te letnie drożdżówki.




DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI
około 16 sztuk

NADZIENIE TRUSKAWKOWE
600 g truskawek
3 łyżki cukru
1 laska wanilii

CIASTO
5 g suszonych drożdży

100 ml letniego mleka

420 g mąki pszennej

80 g drobnego cukru
3 jajka
80 g bardzo miękkiego masła


żółtko rozkłócone z odrobiną mleka
lukier: cukier puder roztarty z odrobiną mleka

Truskawki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Razem z cukrem, wydrążonymi ziarenkami wanilii oraz laską wanilii umieścić na patelni i smażyć aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić do przestygnięcia po czym wyjąć z dżemu laskę wanilii.

W pierwszej kolejności przygotować zaczyn umieszczając w misce letnie mleko, drożdże oraz łyżeczkę cukru. Całość wymieszać po czym umieścić w ciepłym miejscu na około 15 minut. W tym czasie zaczyn powinien zacząć bąbelkować. W misce miksera umieścić mąkę, cukier, jajka oraz zaczyn. Wyrabiać ciasto, które będzie dość rzadkie, więc najlepiej zrobić to za pomocą miksera. Po kilku minutach, do ciągle wyrabianego ciasta dodać w partiach bardzo miękkie masło. Wyrabiać jeszcze kilka minut po czym przykryć folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. I teraz są dwie możliwości, jeśli chcemy drożdżówki przygotować w ten sam dzień zostawiamy ciasto do do podwojenia objętości, czyli na około 2 godziny. Jeśli chcielibyśmy przygotować drożdżówki rano to miskę z ciastem, po godzinie wyrastania umieścić w lodówce. Rano wyciągnąć ciasto na blat na około 2 godziny przed formowaniem ciasta.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt na blacie podsypanym mąką, będzie się dość mocno kleiło. Na cieście rozsmarować równomiernie zredukowane truskawki, po czym całość zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Roladę pokroić ostrym nożem na równe kawałki i ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odstawić do napuszenia na około 30 minut w międzyczasie nagrzewając piekarnik na 180 stopni. Przed wstawienie do piekarnika wysmarować drożdżówki jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Każdą partię piec nagrzanym piekarniku około 30-35 minut do zrumienienia. Przed podaniem zimne drożdżówki udekorować lukrem.
SMACZNEGO!!!




5 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia, aż ma się ochotę dołączyć do tego pikniku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już Ci o tym pisałam, ale napiszę jeszcze raz - uwielbiam Twoje foty z ogrodu! Prześliczne są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, prawdziwie letnie pyszności :)
    Zdecydowanie nie zaspokoiłam swojego truskawkowego głodu w tym roku, oj nie...

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP