DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI
około 16 sztuk
NADZIENIE TRUSKAWKOWE
600 g truskawek
3 łyżki cukru
1 laska wanilii
CIASTO
5 g suszonych drożdży
100 ml letniego mleka
420 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru
3 jajka
80 g bardzo miękkiego masła
żółtko rozkłócone z odrobiną mleka
lukier: cukier puder roztarty z odrobiną mleka
Truskawki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Razem z cukrem, wydrążonymi ziarenkami wanilii oraz laską wanilii umieścić na patelni i smażyć aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić do przestygnięcia po czym wyjąć z dżemu laskę wanilii.
W pierwszej kolejności przygotować zaczyn umieszczając w misce letnie mleko, drożdże oraz łyżeczkę cukru. Całość wymieszać po czym umieścić w ciepłym miejscu na około 15 minut. W tym czasie zaczyn powinien zacząć bąbelkować. W misce miksera umieścić mąkę, cukier, jajka oraz zaczyn. Wyrabiać ciasto, które będzie dość rzadkie, więc najlepiej zrobić to za pomocą miksera. Po kilku minutach, do ciągle wyrabianego ciasta dodać w partiach bardzo miękkie masło. Wyrabiać jeszcze kilka minut po czym przykryć folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. I teraz są dwie możliwości, jeśli chcemy drożdżówki przygotować w ten sam dzień zostawiamy ciasto do do podwojenia objętości, czyli na około 2 godziny. Jeśli chcielibyśmy przygotować drożdżówki rano to miskę z ciastem, po godzinie wyrastania umieścić w lodówce. Rano wyciągnąć ciasto na blat na około 2 godziny przed formowaniem ciasta.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt na blacie podsypanym mąką, będzie się dość mocno kleiło. Na cieście rozsmarować równomiernie zredukowane truskawki, po czym całość zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Roladę pokroić ostrym nożem na równe kawałki i ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odstawić do napuszenia na około 30 minut w międzyczasie nagrzewając piekarnik na 180 stopni. Przed wstawienie do piekarnika wysmarować drożdżówki jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Każdą partię piec nagrzanym piekarniku około 30-35 minut do zrumienienia. Przed podaniem zimne drożdżówki udekorować lukrem.
SMACZNEGO!!!
Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, aż ma się ochotę dołączyć do tego pikniku :)
OdpowiedzUsuńMniam! :)
OdpowiedzUsuńJuż Ci o tym pisałam, ale napiszę jeszcze raz - uwielbiam Twoje foty z ogrodu! Prześliczne są :)
OdpowiedzUsuńMmm, prawdziwie letnie pyszności :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nie zaspokoiłam swojego truskawkowego głodu w tym roku, oj nie...
I really like your post good blog on site,Thanks for your sharing.
OdpowiedzUsuńดูหนัง