Niby lato w pełni a pogoda dzisiaj iście jesienna, w sam raz na zupy. Tym razem zapraszam na zupę z zielonego groszku. Sezon na zielony groszek jest bardzo krótki, lecz na całe szczęście z mrożonego też wychodzi pyszna, dzięki temu można się nią delektować cały rok.
ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU
2-3 porcje
1 duża łyżka masła
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
450 g groszku świeżego lub mrożonego
1 łyżka serka mascarpone
sól
pieprz
Masło rozpuścić w garnku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę którą zeszklić. Następnie dorzucić pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę smażyć po czym wlać bulion. Gdy się zagotuje dorzucić groszek. Gotować około 5-7 minut aż groszek zmięknie. Na koniec doprawić solą i pieprzem i całość zmiksować na gładko.
SMACZNEGO!!!
Pogoda faktycznie nie rozpieszcza, dlatego z chęcią wszamałabym talerz takiej zupy. Piękne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci bardzo <3
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńNigdy jeszcze takiej nie robiłam i nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Koniecznie spróbuj :)
UsuńCzy groszek dodajemy cały w łupinach czy tylko ziarenka w ilości 450 g?
OdpowiedzUsuńTylko ziarenka :) Pozdrawiam :)
UsuńJest dobrze. A nawet bardzo dobrze :D
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam taką :) Ten kolor dodaje energii :)
OdpowiedzUsuńdo we add peas in the shell or only 450 g grains?
OdpowiedzUsuńดูหนัง