wtorek, 4 lipca 2017

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU.

Niby lato w pełni a pogoda dzisiaj iście jesienna, w sam raz na zupy. Tym razem zapraszam na zupę z zielonego groszku. Sezon na zielony groszek jest bardzo krótki, lecz na całe szczęście z mrożonego też wychodzi pyszna, dzięki temu można się nią delektować cały rok.



ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU
2-3 porcje

1 duża łyżka masła
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
450 g groszku świeżego lub mrożonego
1 łyżka serka mascarpone
sól
pieprz

Masło rozpuścić w garnku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę którą zeszklić. Następnie dorzucić pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę smażyć po czym wlać bulion. Gdy się zagotuje dorzucić groszek. Gotować około 5-7 minut aż groszek zmięknie. Na koniec doprawić solą i pieprzem i całość zmiksować na gładko.
SMACZNEGO!!!







11 komentarzy:

  1. Pogoda faktycznie nie rozpieszcza, dlatego z chęcią wszamałabym talerz takiej zupy. Piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszcze takiej nie robiłam i nie jadłam. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy groszek dodajemy cały w łupinach czy tylko ziarenka w ilości 450 g?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest dobrze. A nawet bardzo dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, uwielbiam taką :) Ten kolor dodaje energii :)

    OdpowiedzUsuń
  6. do we add peas in the shell or only 450 g grains?

    ดูหนัง

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP