piątek, 28 lipca 2017

MUSTIKKAPIIRAS CZYLI FIŃSKIE JAGODZIANKI.

Lubię zapach drożdżowego ciasta unoszący się w domu. Zwłaszcza w takie lato, gdy leje co chwila, a włączenie piekarnika jest czystą przyjemnością. Jest przynajmniej przy czym się ugrzać, bo ostatnio kubek z ciepłą herbatą nawet nie pomaga. Gdy wspomniany wcześniej kubek nie pomaga, to odpalam piekarnik i piekę jagodzianki. Bo już koniec lipca a ja w tym roku jeszcze ani jednej. Tym razem przetestowałam fiński przepis i muszę przyznać że jagodzianki wyszły wybornie. Ciepłe były najlepsze, ale następnego dnia również się nimi zajadaliśmy.
Razem ze mną skandynawskie pyszności z owocami leśny przygotowywały GINANIA oraz MOPS.


MUSTIKKAPIIRAS CZYLI FIŃSKIE JAGODZIANKI
przepis od PISTACHIO
12 sztuk

CIASTO
7 g suszonych drożdży
65 ml ciepłej wody
125 ml ciepłego mleka
80 g drobnego cukru
1 jajko
3 strąki kardamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego
1/2 łyżeczki soli
380 g mąki pszennej
60 g miękkiego masła

NADZIENIE
180 g jagód
1/4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki drobnego cukru

1 rozkłócone jajko z 2 łyżkami mleka
cukier perlisty

W misce miksera umieścić drożdże oraz ciepłą wodę. Wymieszać i dostawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż mikstura zacznie "bąbelkować". Następnie do miski dodać ciepłe mleko, cukier, jajko, sól, rozdrobione w moździerzu ziarenka kardamonu oraz mąkę. Hakiem do ciasta lub ręcznie zacząć wyrabiać ciasto. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, ciągle wyrabiając partiami dodawać masło i ewentualnie jeszcze trochę mąki. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat i podzielić na 12 równych kawałków. Z każdego uformować kulę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki nadzienia wymieszać razem. Za pomocą kieliszka zanurzonego w mące w każdej drożdżówce zrobić wgłębienie. W zagłębieniach umieścić jagody. Drożdżówki przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na około 30-45 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Bułki przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika posmarować rozkłóconym z mlekiem jajkiem i posypać cukrem perlistym. Piec około 15-18 minut do zrumienienia.
SMACZNEGO!!!



Przepis dodaję do akcji  MOPSIKA Skandynawskie lato 2017




4 komentarze:

  1. Wyglądają cudownie!
    Wstyd się przyznać, ale ja w tym roku jeszcze jagodzianek nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne. Chętnie bym zrobiła, ale u mnie chłodnych dni było niewiele, a w tym tygodniu ma być niemal 40 stopni. Muszą poczekać :(
    Ania

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP