Niby to pełnia lata a wcale tego nie odczuwam. Zwłaszcza dziś gdy za oknem istny deszczowy armagedon. Taka pogoda w lipcowy dzień ma oczywiście także swoje plusy, a na pewno przynajmniej jeden. Można odpalić z przyjemnością piekarnik, aby troszkę się wygrzać i upiec taki tort :)
tortownica o średnicy 20 cm
TORT
500 g mrożonego szpinaku*
1 3/4 szklanki oleju (około 430 g)*
180 g drobnego cukru
6 jajek*
270 g mąki krupczatki
230 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
KREM
375 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
mieszanka leśnych owoców
*składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Szpinak rozmrozić na sicie po czy dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Umieścić go w wysokim naczyniu razem z olejem i zmiksować na drobno. W misce miksera umieścić cukier oraz jajka i ubijać na wysokich obrotach na jasną, bardzo puszystą masę. Ciągle miksując do jajek wlewać partiami olej ze szpinakiem. Na koniec dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksować tylko do połączenia. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Masę podzielić na trzy części i przelać do wyłożonych papierem do pieczenia form. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40-50 minut do tak zwanego "suchego patyczka". Formy z ciastem ostudzić całkowicie na blacie. Gdy ciasta wystygną, ściąć z nich górki, blaty powinny być całkowicie płaskie. Odcięte pokruszyć i odstawić do dekoracji wierzchu tortu.
Wszystkie składniki kremu umieścić w misce miksera i zmiksować na sztywna masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i umieścić w lodówce.
Na paterze umieścić pierwszy blat ciasta, na nim rozłożyć część kremu a następnie owoce. Czynność powtórzyć. Następnie pozostały krem rozsmarować na wierzchu tortu, górę ozdobić pokruszonym ciastem oraz owocami. Przechowywać w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO!!!
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten torcik - szczególnie z dużą ilością kwaskowatych owoców :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńA pogoda, no cóż... Nie rozpieszcza...
I liked the arrows for their help in organizing your notes.
OdpowiedzUsuńดูหนัง
hello, czy to jest temperatura pieczenia z termo obiegiem czy bez ?? Dzięki :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńI love this cake - especially with lots of sour fruit :)
OdpowiedzUsuńดูหนัง
Czym można zastąpić mąkę krupczatkę?
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar tortownic ?
OdpowiedzUsuń