wtorek, 25 lipca 2017

TORT LEŚNY MECH.

Niby to pełnia lata a wcale tego nie odczuwam. Zwłaszcza dziś gdy za oknem istny deszczowy armagedon. Taka pogoda w lipcowy dzień ma oczywiście także swoje plusy, a na pewno przynajmniej jeden. Można odpalić z przyjemnością piekarnik, aby troszkę się wygrzać i upiec taki tort :)   



TORT LEŚNY MECH
tortownica o średnicy 20 cm

TORT
500 g mrożonego szpinaku*
1 3/4 szklanki oleju (około 430 g)*
180 g drobnego cukru
6 jajek*
270 g mąki krupczatki
230 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

KREM
375 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii

mieszanka leśnych owoców

*składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Szpinak rozmrozić na sicie po czy dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Umieścić go w wysokim naczyniu razem z olejem i zmiksować na drobno. W misce miksera umieścić cukier oraz jajka i ubijać na wysokich obrotach na jasną, bardzo puszystą masę. Ciągle miksując do jajek wlewać partiami olej ze szpinakiem. Na koniec dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksować tylko do połączenia. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Masę podzielić na trzy części i przelać do wyłożonych papierem do pieczenia form. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40-50 minut do tak zwanego "suchego patyczka". Formy z ciastem ostudzić całkowicie na blacie. Gdy ciasta wystygną, ściąć z nich górki, blaty powinny być całkowicie płaskie. Odcięte pokruszyć i odstawić do dekoracji wierzchu tortu.
Wszystkie składniki kremu umieścić w misce miksera i zmiksować na sztywna masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i umieścić w lodówce.
Na paterze umieścić pierwszy blat ciasta, na nim rozłożyć część kremu a następnie owoce. Czynność powtórzyć. Następnie pozostały krem rozsmarować na wierzchu tortu, górę ozdobić pokruszonym ciastem oraz owocami. Przechowywać w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO!!!



9 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten torcik - szczególnie z dużą ilością kwaskowatych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie robi wrażenie :)
    A pogoda, no cóż... Nie rozpieszcza...

    OdpowiedzUsuń
  3. I liked the arrows for their help in organizing your notes.
    ดูหนัง

    OdpowiedzUsuń
  4. hello, czy to jest temperatura pieczenia z termo obiegiem czy bez ?? Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. I love this cake - especially with lots of sour fruit :)

    ดูหนัง

    OdpowiedzUsuń
  7. Czym można zastąpić mąkę krupczatkę?

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP