wtorek, 2 kwietnia 2013

TARTA ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM.

I święta przeleciały. W strasznym tempie i w śnieżycy rodem z okolic świąt Bożego Narodzenia. Rozumiem że wszyscy objedzeni nie mają ochoty już oglądać żadnych wielkanocnych przysmaków, więc dzisiaj prezentuje szybką i prostą tartę na czas poświąteczny. Gdy jeszcze pełna lodówka, gdy nie ma sił na kombinowanie i gdy nie możemy już spoglądać na kiełbasiane rarytasy. Zapraszam na tartę nie wielkanocną z jajami.



TARTA ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM
przepis znaleziony na BRULION Z PRZEPISAMI

opakowanie ciasta francuskiego
250 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
ser feta
3 jajka
sól
pieprz


Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. 
W międzyczasie podgrzać olej na patelni. Wrzucić na niego pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć i dorzucić opłukany wcześniej szpinak. Ze szpinakowego nadzienia odparować porządnie wodę. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 
Ciastem francuskim wyłożyć formę do pieczenia którą wcześniej najlepiej wyścielić papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 10-15 minut aby się trochę zrumieniło. Wyciągnąć formę z ciastem, przycisnąć widelcem wierzch jeśli się zbytnio podniósł. Na górze rozłożyć wcześniej przygotowany szpinak, fetę pokrojoną w kostkę i na koniec rozbić ostrożnie jajka uważając aby żółtko nie wyciekło. Wstawić ponownie do piekarnika na około 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnąć tarte i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
SMACZNEGO!!!




15 komentarzy:

  1. pycha *-* szpinak i jajko to znakomite połączenie,a do tego jeszcze na cieście francuskim to już w ogóle poezja <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak zawsze i wszędzie. A z ciastem francuskim to już w ogóle. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana! prosta i pyszna, cudne smaki, narobiłaś mi ochoty! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wytrawne tarty, ta wygląda smacznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Siankoo,

    to bardzo smakowita propozycja :)

    Pozdrawiam :)
    K.

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny przepis i przepiękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę że Ci się podobają Kats :)

      Usuń
  7. Podoba mi się ten pomysł z jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie śliczne zdjęcie w nagłówku!
    w ogóle piękne zdjęcia robisz :]
    a Twoja tarta zachwycająco wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Karmelitko bardzo mi miło że tak myślisz :)

      Usuń
  9. alez piekna Ci wyszla :-)) pozdrawiam serdecznie :-))

    OdpowiedzUsuń
  10. Pamiętam tę tartę u Cudawianki, robiłam podobną dzień później, zainspirowana wypiekiem z Brulionu :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP