czwartek, 17 października 2013

SERNIK Z RICOTTY NA GRANOLOWO-ORZECHOWYM SPODZIE Z FIGAMI.

Po intensywnym zeszłym tygodniu i ekscytującym weekendzie wracam powoli na stare tory. Miało być coś innego ale ostatecznie zadecydowałam że mój powrót zaczynam od tego sernika. Sernika który jest wypełniony smakami i zapachami minionych chwil. Który łączy w sobie kremowość ricotty z chrupkością spodu i słodkością fig. Sernik wspomnienie wakacji.  Zapraszam !!!



SERNIK Z RICOTTY NA GRANOLOWO-ORZECHOWYM SPODZIE Z FIGAMI
forma o średnicy 18 cm

SPÓD
100 g płatków owsianych
100 g orzechów włoskich
2 łyżki płynnego miodu
50 g roztopionego masła
1 łyżka brązowego cukru

MASA SEROWA
500 g ricotty
80 g drobnego cukru
skórka z 1/2 cytryny
2 jajka
łyżka mąki ziemniaczanej

DEKORACJA
50 g uprażonych orzechów włoskich
3 figi
łyżka masła
łyżeczka miodu

SPÓD
Piekarnik nagrzej na 170 stopni C. Przygotuj formę wykładając jej wyjmowany spód papierem do pieczenia, wyciągając jego nadmiar na zewnątrz rantu. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsyp równomiernie płatki owsiane i polej je miodem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Co jakiś czas sprawdzaj czy się nie przypaliły i przemieszaj je kilka razy. Po 15 minutach na blachę wysyp jeszcze orzechy włoskie i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika pilnując aby się nie przypaliły. Po tym czasie wyjmij blachę, jej zawartość przestudź i zmiel na drobno. Do płatków z orzechami dodaj roztopione masło i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż masą dno tortownicy, a następnie na czas przygotowywania masy serowej wstaw do lodówki.

MASA SEROWA
Temperaturę w piekarniku zwiększ na 180 stopni C. W misce umieść ricottę, drobny cukier oraz skórkę z 1/2 cytryny. Całość wymieszaj za pomocą miksera po czym wbijaj po kolei jajka, miksując za każdym razem masę przez chwilę. Na koniec wmieszaj w całość mąkę ziemniaczaną i przelej do schłodzonej formy. Do nagrzanego piekarnika wstaw najpierw na dno blachę z gorącą wodą, następnie na półce wyżej umieść blachę z sernikiem i piec w temperaturze 180 stopni 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze około 60 minut. Sernik zostaw w piekarniku do przestygnięcia a następnie umieść w lodówce najlepiej na całą noc.

SPOSÓB PODANIA
Sernik następnego dnia przed podaniem udekoruj zmielonymi grubo orzechami włoskimi i surowymi, dojrzałymi figami lub figami pokrojonymi na kawałki, podsmażonymi na maśle i dosłodzonymi miodem.

SMACZNEGO!!!




17 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia, ale najbardziej podoba mi się spód. Sam robiłem całkiem niedawno sernik bananowy na spodzie z mielonych płatków owsianych i super się sprawdził.
    Myślisz, że gotowa granola(domowa :) ) też się nada? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba ten sernik:) no i piękne zdjęcia oczywiście:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Można powiedzieć "figuśny" sernik ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale on jest cudowny! No i ten spód!<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne połączenie, muszę wypróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie pyszny... Uwielbiam wszystkie składniki tego ciasta, musiało być boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie no fantastyczny:) chyba sernik muszę zrobić, już chodzi za mną...

    OdpowiedzUsuń
  8. izomorfia3
    Fatnastyczny :) a ja wlasnie szukam inspiracji sernikowej :):)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne zdjęcia, pysznie się ogląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja tortownica ma 26cm :c W czym upiec, albo jak zwiększyć proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że masę serową bym zrobiła x2 a spód x1,5 bo był dość gruby :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP