środa, 2 października 2013

KUKURYDZIANA ZUPA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I KREWETKAMI.

Na wszechogarniający chłód wdzierający się  każdą szczeliną i szaroburą pogodę za oknem polecam poniższą zupę. U mnie powoduje uśmiech i przywołanie w myślach słonecznych dni, mam nadzieje że tak samo zadziała u Was. 




KUKURYDZIANA ZUPA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I KREWETKAMI
3 porcje

1 cebula
2 ząbki czosnku
3 kolby kukurydzy
½  papryczki chili
2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżeczki czerwonej pasty curry (ilość w zależności od tego jak ostra jest pasta)
Olej
Sól
600 ml bulionu
Puszka mleczka kokosowego (400ml)
Sok z ½ limonki
Świeża kolendra
Do przybrania:
100 g krewetek
Świeża kolendra
Sok z ½ limonki
½ papryczki chili

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki a kukurydzę przekroić w poprzek na pół i przy pomocy noża ściąć ziarna. W garnku rozgrzać olej. Następnie wrzucić do niego cebulę. Chwilę smażyć do zeszklenia po czym dorzucić czosnek, starty imbir, drobno posiekaną papryczkę chili i pastę curry. Całość podsmażać dosłownie chwilę ciągle mieszając po czym dorzucić kukurydzę. Po chwili całość zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 15-20 minut do czasu aż kukurydza zmięknie. Po tym czasie do zupy wlać mleczko kokosowe, sok z limonki i doprawić solą. Całość dokładnie wymieszać i rozdrobnić przy pomocy blendera. Następnie całą zupę przetrzeć  przez sito.
Krewetki umyć, obrać i doprawić solą, sokiem z limonki, posiekaną papryczką chili i kolendrą. Smażyć chwilę na rozgrzanym oleju. Udekorować nimi miski z zupą.
SMACZNEGO!!!





13 komentarzy:

  1. Piękna!
    I świetnie skomponowana.
    Niech żyją zupy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie orientalne zupy, a ta ma przepiękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  3. Slonce na talerzu :) Z checia siegnelabym po miseczke :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majeczko dla Ciebie nawet dwie miseczki :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. prezentuje się super, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szalejesz kobieto, takie niesamowite zupki robić :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekałam na ten przepis z niecierpliwością i moje oczekiwanie zostało nagrodzone :) Wygląda nieziemsko ;) !

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP